El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimarts, 21 de setembre de 2010

El miracle (?) de san Gennaro es compleix de nou

Segons diuen els mitjans de comunicació italians, dissabte 19 de setembre, San Genari va acudir puntual a renovar el suposat miracle de la suposada liqüefacció de la suposada sang seva, que es conserva en un reliquiari (l'única cosa que no és suposada). El miracle va produir-se a les 9 i 22 minuts del matí.

Fa dos anys vaig escriure en aquest bloc sobre el miracle de Sant Genari i sobre el fenomen físic que pot explicar perquè es liqua la sang. No vull fer-me pesada repetint-lo avui, perquè qui en vulgui saber l'explicació només ha de clicar sobre l'enllaç.

La Campània, la regió italiana on es troba Nàpols, és una zona deprimida econòmicament i ahir el mateix cardenal, en dirigir-se als fidels que havien assistit al miracle, deia que era un bon auguri per a una ciutat "que ha viscut sempre de pa i d'esperança". Penso que San Genari algun any podria fer un esforç i en comptes de concentrar-se a aconseguir que la sang es liqüés, podria esforçar-se a resoldre molts problemes socials de Nàpols, com ara l'atur o la presència de la camorra.

En el diari La Repubblica, Roberto Saviano explica la seva experiència quan el van dur per primera vegada a veure el miracle. El va sorprendre els insults que li dedicaven desenes i desenes de dones per provocar-lo i que acabés fent el miracle. Diu també que algú s'ha dedicat a esbrinar les desgràcies que han tingut lloc a Nàpols els anys en què el miracle no s'ha produït: epidèmies, sequeres, invasions i guerres, erupcions volcàniques, entre d'altres. No diu, però, si algú ha estudiat les desgràcies que s'han produït a Nàpols els anys que hi ha hagut miracle.

Entrades del bloc relacionades:
- El miracle que mai no existí (27.05.2008)
- El miracle de la sang de San Gennaro (15.09.2008)
- San Gennaro, el miracle i la camorra (21.09.2008)

2 comentaris:

Clidice ha dit...

ja tens raó ja, no només a Nàpols, sembla que a tot Itàlia els convenen uns quants miracles. Ara, això de les sangs, molt interessant l'article anterior, més que liqüar-les, el que fan és fer-les bullir, si més no la sang dels que tenen dos dits de front.

La lectora corrent ha dit...

Clídice, el millor miracle que podria passar a Itàlia seria no que és liqüés, sinó que s'evaporés Berlusconi. O que fos teletransportat a una illa deserta en mig d'un oceà. I seria molt bo que el miracle es repetís en altres països i amb Berlusconi desapareguessin uns quants polítics més (o bastants).