dimecres, 22 de setembre del 2010

Origen de la cançó dels elements

A la cançó dels elements que vaig posar ahir al bloc hi figura com a autor el nom de Tom Lehrer. Vaig tenir curiositat per saber qui era aquest home; si era químic i si havia fet més cançons sobre temes científics. Gràcies a Internet i a Google, de seguida el vaig trobar.

Tom Lehrer és un jueu nord-americà nascut el 1928 a Nova York, que quan estudiava matemàtiques a la Universitat de Harvard ja componia cançons còmiques. Ha fet classes de matemàtiques a estudiants de matèries artístiques, amb música inclosa, com pot veure's aquí. També va fer sàtira política, i durant algunes dècades va dedicar-se a la cançó; fins que se'n va cansar, segons ha declarat. De tota manera, estant ja retirat dels escenaris, encara va enregistrar alguns discos

La cançó Elements, sobre els elements de la taula periòdica, Lehrer va fer-la el 1959 a partir de la música de la cançó Major-General's Song, d'una òpera còmica de Gilbert & Sullivan, titulada The Pirates of Penzance. Els elements no estan en ordre, a la cançó de tal taula periòdica, perquè Lehrer va tenir en comtpe la mètrica i va jugar amb l' al·literació de les paraules.

Vegeu aquesta cançó de Lehrer sobre la contaminació: