dimecres, 15 de setembre del 2010

Insiders: Olga, la veu

"Insiders" és el títol general d'uns breus documentals (deu minuts de durada) dirigits per Marc Beneria, que va emetre la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. No sé si tots els documentals de la sèrie segueixen el mateix format, perquè, per més que he buscat en el web de l'esmentada Xarxa, l'únic que he trobat ha estat el que es titula Olga, la veu.



El vídeo mostra una dia de la vida d'una soprano, Olga Miracle, que es dedica a activitats molt diverses, gairebé sempre en el camp de la música (he escrit "gairebé sempre" perquè també s'ha iniciat en el món de la literatura). L'Olga interpreta música d'èpoques i estils molt diversos. Interpreta música antiga, música barroca, música romàntica, lieder, cançons tradicionals catalanes, occitanes, espanyoles, angleses, nadales... i pot, de sobte, sorprendre'ns interpretant música d'avantguarda basada en el genoma de la mosca del vinagre Drosophila melanogster (un ordinador va transformar les seqüències en notes i després ella en va fer els arranjaments).

Els llocs on canta l'Olga són també molt diversos: ermites, esglésies, basíliques, universitats, tanatoris, centres culturals, museus, teatres i auditoris de música, una cova a la muntanya, el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, una botiga de modes del barri de la Ribera, una antiga sinagoga del barri Gòtic barceloní, una nau industrial o un escenari muntat a l'aire lliure sota uns arbres.

El documental és com una instantània de la seva vida professional, i podria haver estat molt diferent si s'hagués filmat un altre dia. La seva veu, però, hi hauria estat sempre present. Potser per això, el vídeo es titula Olga, la veu.