El funcionament del cervell i del sistema immunitari em sembla que són dues de les grans incògnites de la fisiologia humana, malgrat que en les darreres dècades s'hagi avençat molt en el seu coneixement.
Pel que fa a les diferències --o no-- entre el cervell dels homes i el de les dones, he sentit opinions molt diverses. Hi ha qui opina que homes i dones són iguals i que les diferències en les aptituds i en el comportament depenen únicament de l'ambient, dels estereotips que al llarg de la història han determinat una manera de ser masculina o femenina. Aquesta afirmació l'he sentida normalment en gent de branques professionals que no s'emmarquen en la biologia o la medicina. Jo vinc de la biologia, però el cervell ja era per a mi una gran incògnita quan estudiava i continua sent-ho. Em semblava un òrgan tan complex, que el seu estudi m'aclaparava i mai vaig arribar a entendre'n moltes coses (per sort, en l'examen de fisiologia no vaig haver de desenvolupar cap tema sobre el cervell).
Entre els professionals de la neurologia i la fisiologia sempre he sentit dir que sí que hi ha diferències entre el cervell de l'home i el de la dona. Que siguin diferents, però, no vol dir que un sexe --ho sento però això no crec que es tracti de gènere, sinó de ser mascle o femella-- sigui inferior a l'altre. Els humans tendim a fer sempre comparacions entre les coses que són diferents. I de vegades les coses no són comparables qualitativament, perquè la qualitat pot ser una cosa subjectiva. És millor destacar en matemàtiques que en llenguatge? És millor saber-se orientar que tenir bona memòria? Es millor destacar en l'escriptura que en l'expressió oral? És millor tenir talent musical que intuïció per entendre els altres? És millor saber dibuixar que saber cuinar? És millor ser una persona metòdica que una persona improvisadora?
No sé si hi ha estadístiques sobre la distribució per sexes dels resultats de les proves d'intel·ligència, però tampoc em treu la són saber qui "guanya". Al cap i a la fi, algú sap dir-me què és la intel·ligència? Crec que la millor definició és aquella que diu que "intel·ligència és allò que mesuren les proves d'intel·ligència".
M'agradarà sentir què ens explica Mara Dierssen, neurobiòloga del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, sobre el cervell, en la conferència que farà avui a la Biblioteca Sagrada Família "Cerebro femenino--cerebro masculino: ¿existen razones biològicas para la discriminación?"
Si entre el cervell femení i el masculí hi ha diferències biològiques --que jo crec que n'hi ha-- no haurien de servir mai per a la discriminació, sinó per a la complementarietat.
La conferència de Mara Dierssen inaugurarà l'exposició "16 Científiques Catalanes". Si algú se la va perdre quan va estar exposada a Les Corts o a la Universitat Politècnica de Catalunya, té l'oportunitat de veure-la ara a la Biblioteca Sagrada Família, on romandrà fins al 21 de setembre.
Dimecres, 1 de setembre de 2010, 19.00
Biblioteca Sagrada Família
Provença 480, Barcelona
Horari de visita de l'exposició: Dilluns, dimecres i dijous: 10.00-14.00 i 16.00-21.00
Dimarts i divendres: 10.00-21.00
Dissabte: 10.00-14.00 i 16.00-20.00
Diumenge: 11.00-14.00
Temes relacionats:
Els homes, la luxúria. Les dones, la supèrbia (28.06.2009)
Vermell per atreure les dones (04.08.2010)
2 comentaris:
caram què interessant! ens en podràs fer cinc cèntims?
Clídice, ha estat molt interessant. Demà intentaré fer-ne un comentari.
Publica un comentari a l'entrada