diumenge, 6 de juny del 2010

Zoom de "La Florida"

"La Florida" és un parc clàssic de Vitoria. És com un jardí botànic al centre de la ciutat, amb moltes espècies d'arbres d'origens molt diversos. Alguns arbres tenen una placa al peu amb el nom. El del zoom no el tenia i no he sabut identificar-lo:






Fotos: M. Piqueras (05.06.2010)

8 comentaris:

zel ha dit...

Compte que si tu no el saps... preciós!

Anònim ha dit...

Mercè,
jo crec que és un bella ombra
(Phitolacca dioica). L'any passat vaig poder veure'n uns quants exemplars florits a Montjuïc i em van causar la mateixa pregunta...
Una abraçada,
arantxa

La lectora corrent ha dit...

Arantxa, ara que ho dius, penso que té moltes característiques del bellaombra, però jo creia que un dels trets distintius d'aquest arbre eren aquelles soques que sobresurten tant del terra i que poden servir de seient (a la base dels bellaombra dels jardins de la Universitat de Barcelona s'han assegut moltes generacions d'estudiants; jo mateixa ho havia fet moltes vegades).

Si et fixes a la foto, la base no té la típica forma eixamplada i abultada dels que tenim a Barcelona. I les fulles em semblen molt més lluents. És possible que en créixer en un clima diferent, variï el seu aspecte?

Anònim ha dit...

Mercè,bon dia!
també ho vaig pensar. Es veu que el tronc s'eixampla en els exemplars més vells (això he trobat a la pàgina web de la UIC, http://herbarivirtual.uib.es/), però certament ha estat una mica aventurat classificar-lo així per foto...!
Una abraçada,
arantxa

La lectora corrent ha dit...

Arantxa, deu ser el que dius. De fet, tot i que al parc de la Florida la major part dels arbres són centenaris, aquest sembla molt més jove. Potser amb els anys ja se li farà aquella soca gruixuda i estesa.

AlfredRussel ha dit...

Ja fa massa temps que no faig de botànic i Phytolacca sembla opció raonable, però gose suggerir un Prunus (laurocerasus? lusitanica?)
Felicitacions pel blog!

La lectora corrent ha dit...

AlfredRussel, quan l'Arantxa ja m'havia convençiut que era un bellaombra potser jove, ara tu em fas dubtar. Les inflorescències de /Prunus laurocerasus/ que es poden veure aquí

http://tinyurl.com/33yp5uy

s'assemblen molt a les de l'arbre del parc de Vitòria. De tota manera he llegit una descripció de la flor del /P. laurocerasus/ i diu que les flors tenen cinc pètals i em sembla que les "meves" en tenen més; m'ha semblat com si fossin set (clicant damunt la foto, es pot veure ampliada). Però en moltes coses coincideix. Em quedo feta un mar de dubtes. Hauré de tornar-hi amb un llibre de classificació....

un jardi per menjar-se'l ha dit...

Hola! Jo també penso que un Prunus lusitanica, per la fulla, la floració i el port piramidal de la planta, però mai he vist exemplars tant alts.
Com és arbust per això pot semblar un arbre jove.