dimarts, 8 de juny del 2010

Cherchez la femme: l'expedició de la verola

La revista que donen en els trens de llarga distància (Paisajes desde el Tren) inclou en el número 236 (juny 2010) un article amb el títol "Una expedición de vida", que signa Laura Zazo. Tracta del metge alacantí Francesc Xavier Balmis (1753-1819) i de l'expedició de la verola que ell va dirigir.

L'article resum la primera campanya mundial de vacunació, que va ser possible perquè es comptava amb un reservori molt valuós de l'inòcul de la vacuna: nens entre vuit i deu anys que no haguessin passat la verola, per assegurar l'efectivitat de la transmissió de l'inòcul.

En el relat, però, hi he trobat a faltar un detall. Hi he buscat, sense trobar-la, alguna menció a la rectora de la Casa d'Expósitos d'on procedien els nens. Els documents de l'època indiquen la presència, en el vaixell que va salpar d'A Coruña, d'aquesta dona (Isabel Sendales en alguns llocs, Isabel López Gandalla en d'altres), que va acompanyar l'expedició de Balmis fins al final.

Per altra banda, l'autora de l'article esmenta un llibre esmenta un llibre que descriu, de manera novel·lada, l'expedició, durant la qual Balmis s'enfronta a una dona pirata en el mar de la Xina. Res tampoc de la dona que va cuidar els nenes que transportaven la vacuna en els seus cossos, a diferència del que va fer Julia Alvarez, que fa uns anys també va descriure l'expedició, centrant-ne el relat, però, en la Rectora de la Casa de Expósitos. Un cop més, les dones queden silenciades. I en aquest cas, és una dona qui les silencia.

Si us interessa el tema, podeu trobar més informació sobre l'expedició en una altra entrada d'aquest bloc: Balmis i l'expedició de la verola.