divendres, 5 de juny del 2009

Pensa globalment, actua localment


Avui, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Sembla una celebració recent, però no ho és tant. El 1972, en el Congrés sobre Ambient Humà, que les Nacions Unides van celebrar a Estocolm (la primera Cimera de la Terra), es van aprovar diversos plans d'acció en favor de l'ambient. Una de les resolucions va ser recomanar que l'Assemblea General de les Nacions Unides designés el 5 de juny Dia Mundial del Medi Ambient i que cada any aquell dia s'organitzessin per tot el món activitats que recordessin la preocupació per la conservació i millora de l'ambient humà.

En ocasió d'aquell congrés, Barbara Ward i René Dubos van escriure el llibre Una sola terra. Ward era una economista britànica i escriptora que va interessar-se pel que ara anomenem 'desenvolupament sostenible' en una època en què ningú no se'n preocupava. René Dubos era un microbiòleg francès que vivia i treballava als Estats Units. Anys després de la publicació del llibre, Dubos va explicar que, tot i que a cada capítol hi havia afirmacions d'aplicació universal, cal considerar que cada persona pertany al seu propi país, té una cultura que li és pròpia, i pot ser que afronti la vida de manera diferent i que les seves necessitats siguin diferents de les d'una altra persona en un altre lloc del planeta. A partir d'aquest pensament Dubos va idear una frase que ha esdevingut molt famosa i que és lema de molts moviments ecologistes i de conservació: "Pensa globalment, actua localment." Malgrat la popularitat de la frase, molta gent no sap d'on va sortir o, encara pitjor, l'atribueixen a altres persones; jo l'he vista atribuïda, entre d'altres, a Russell Peterson (ornitòleg i polític nord-americà), David Brower (fundador dels Amics de la Terra), a E.F. Schumacher (l'autor de Small is beatiful) i a Hazel Henderson (escriptora britànica, productora de programes de TV, consultora sobre temes ambientals).

"Pensa globalment, actua localment" és el lema que Dubos va idear per a una institució que ell va fundar a Nova York: el René Dubos Center for Human Environment. De fet, Dubos, a més de ser un excel·lent microbiòleg, està considerat el fundador de l'ecologia humana i en el seu temps va fer famoses les cinc e de la gestió ambiental: ecologia, economia, energia, estètica i ètica. Dubos creia que per prendre decisions que afecten l'ambient, cal tenir en compte els cinc factors esmentats i arribar a un equilibri entre ells. També pensava que els problemes ambientals de més difícil solució no estaven relacionats estrictament amb l'ecologia sinó amb l'ètica, amb els drets i els deures que la humanitat té envers el planeta.

Potser estaria bé que les persones que debaten avui dia sobre temes ambientals i els polítics que en prenen decisions tinguessin en compte aquestes cinc e de Dubos. Qui sap si molts problemes no tindrien una millor solució si s'arribés a un consens que tingués en comtpe els cinc factors.

5 comentaris:

amparo ha dit...

Interessant, com sempre, tot el que ens contes.

De fet la frase és molt coneguda però, desconeixia per complet tota la seva història.

Gràcies.

ignasi cebrian ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ignasi cebrian ha dit...

Hola! Jo també desconeixia l'autoria de la frase. Això de les 5 es és molt interessant alhora de parlar de forma sintètica sobre els problemes ambientals.

Gràcies pels teus escrits!

Ester (Picarona i el seu hortet) ha dit...

Hola!

Estava buscant precisament l'origen d'aquesta frase i vés per on el Google m'ha portat aquí.

Moltes gràcies per la informació!!!

Mercè Piqueras ha dit...

Ester, m'alegro d'haver resolt la teva incògnita.