El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dilluns, 1 de juny de 2009

Com és un científic o científica?

"Com és un científic o científica?" és un concurs de dibuix que es convoca per segona vegada amb motiu de la Nit de la Recerca '09 i que té dues finalitats: a) apropar la figura dels investigadors i investigadores a la mainada i al jovent i b) saber com es percep en aquests grups de població la professió de les persones que es dediquen a la ciència.

Hi ha dues categories: 1) de 6 a 10 anys (1r a 4rt de primària) i 2) d'11 a 14 anys (5è de primària a 2n d'ESO), i tres premis per a cada categoria: un telescopi, un microscopi i uns binocles. El termini és el 10 de setembre 2009, i el resultat es farà públic durant la Nit de la Recerca 2009, el 25 de setembre, a la Casa de la Cultura de Girona.

Curiosament, la imatge que acompanya l'anunci del concurs inclou una figura que és meitat foto real i meitat un personatge molt conegut pels lectors i lectores de les aventures de Tintin: el doctor Silvestre Tornassol (Tryphon Tournesol en francés, Silvestre Mariposa en les primeres edicions en castellà, Cuthbert Calculus en anglès, i Trifòlio Girassol en portugués). Aquest personatge és la tìpica i tòpica imatge del científic: mascle, despistat, una mica boig... La meitat real de la foto correspon al físic suís August Piccard (1884-1962), en qui diuen que es va inspirar Hergé per al seu personatge.

Em fa l'efecte que la inclusió d'aquestes imatges pot predisposar els nens i nenes a mantenir el tòpic que representa el professor Tornassol. Per sort és un científic "bo", gairebé un bon jan; si més no, és la imatge que a mi em va quedar del personatge.