divendres, 19 de juny del 2009

Experiments a la cuina

La cuina és el gran laboratori de la llar. De manera quotidiana hi fem experiments que consisteixen en la transformació d'uns productes en altres, que són els que ens mengem (si l'experiment surt bé). Amb estris i productes que hi ha a la cuina es poden fer també experiments que no acabaran amb la degustació del producte final, però que són divertits i il·lustratius de diversos fenòmens.

El portal de divulgació Recerca en Acció comença a publicar avui un seguit d'experiments que han preparat a la cuina de casa seva investigadors de la Universitat de Girona. De moment n'hi ha tres i aniran afegint-n'hi més fins al 10 de juliol. Seguint les indicacions de científics i científiques, podreu obtenir, per exemple, un ou ferrat de color verd o una llimonada vermella (i saber per què prenen aquest color). També podreu esbrinar quin és l'origen d'unes taques. I podreu fer-ne un de molt divertit amb llaminadures d'aquestes que pesen molt poc perquè duen aire (no dic quin és el resultat perquè ja no tindria gràcia).

Si teniu mainada, us aconsello donar un cop d'ull a la pàgina dels experiments casolans i tenir-lo en reserva per a les properes setmanes quan ja no hi hagi escola i no sabeu què fer amb les criatures. De passada podeu donar un cop d'ull a la resta del web Recerca en acció, on hi trobareu també un concurs sobre meduses que qui el guanyi podrà passar un cap de setmana al Montsec per visitar el Centre d'Observació de l'Univers. I recordeu que fins al 10 de setembre hi ha temps per enviar els dibuixos per al concurs "Com és un científic o científica?"