dilluns, 15 de juny del 2009

Creacionisme en un museu de ciència

Me n'assabento a través del bloc de Sylvie Coyaud. En el Museu de Ciències Naturals de la ciutat italiana de Brescia, s'han organitzat per al proper cap de setmana unes jornades "en ocasió del 200è aniversari del naixement de Darwin i del 150è aniversari de la publicació de L'origen de les espècies". Fins aquí res d'estrany. Enguany per tot el món s'han programat actes relacionats amb aquesta commemoració. Per altra banda, aquest museu italià fa moltes activitats de divulgació. En el programa del mes de juny, per exemple, hi ha anunciats experiments de física divertida, vesprades micològiques i observacions al microscopi de minerals i gemmes.

Però filem més prim en el programa. L'entitat organitzadora d'aquestes jornades és l'Associació Italiana per als Estudis sobre els Orígens (AISO), que jurídicament és una associació de promoció social i s'autodefineix com a associació laica, no vinculada a cap partit, d'inspiració cristiana però no lligada a cap institució religiosa. Declaren que el seu moviment d'opinió té com a objectiu, dins del respecte a la cultura moderna i a la ciència, dialogar amb tothom sobre la relació entre ciència i fe, entre el missatge bíblic i el saber humà. I a continuació especifiquen (per si a algú no li havia quedat clar per on van, tot i que el domini del seu web és www.creazionismo.org): "En particular, sense una postura de tancament, es vol fer palès que les teories evolucionistes no poden ser considerades un fet científic indiscutible i sense alternativa."

En el pdf del programa que hi ha en el web del Museu no s'especifica el títol de les conferències que s'hi faran properament, però en el web de l'AISO sí que ho diu: "Els animals evolucionen?" (el 19 de juny), "La Terra i la seva edat" (el 20 de juny) i "La provinença de les races". Aquest mateix cicle de conferències es repetirà a Genova els dies 3 i 4 de juliol; en aquesta ciutat, però, no serà pas en un museu, sinó a l'Església Adventista del 7è dia. No sé si no han gosat proposar-ho al Museu Civic d'Història Natural genovès o si qui ha al front d'aquesta institució té més seny per entendre que un museu no és el lloc més adient per parlar de religió. (Als de l'AISO, però, sembla que qualsevol lloc els va bé per difondre les seves idees.)

En el món de la ciència hi ha qui es mostra preocupat per aquest intent d'invasió del creacionisme disfressat de "disseny intel·ligent", que és com ara l'anomenen els qui abans es declaraven clarament creacionistes. Jo no crec que puguin avançar massa, i em fa l'efecte que la millor cosa que és pot fer és deixar-los estar i no participar en debats que no duen enlloc. Una cosa és la fe i una altra de ben diferent és la raó.