dimarts, 26 de febrer del 2008

A largo enjuto, largo mojau

A largo enjuto, largo mojau, diu un refrany aragonès, fent referència a les pluges abundants que solen venir després d'una llarga sequera. En les regions mediterrànies estem acostumats que la pluja no sàpiga ploure . Enguany, a Catalunya arrosseguem una sequera persistent des de fa mesos i les poques pluges caigudes recentment han estat només com una pixadeta dels àngels.

L'aigua, una substància a la qual no havíem donat importància, comença a ser un bé preuat. Els aragonesos ho saben bé i per això segurament l'aigua és l'eix central de l'Expo Zaragoza 2008, que s'inaugurarà d'aquí a pocs mesos. El seu lema és "l'aigua i el desenvolupament sostenible". Aquesta 'expo' se celebra catorze anys desprès de l'Expo de Sevilla i hi veig una manera molt diferent de preparar-la. Potser perquè el 1992 era un any especial (Jocs Olímpics de Barcelona, 5è centenari de la invasió americana per Castella, el primer tren d'alta velocitat que s'inaugurava a l'Estat espanyol), el cas és que, molt de temps abans que l'Expo s'inaugurés, ja havia omplert planes i planes en la premsa i havia ocupat molts espais en les televisions. Potser també perquè alguns fets al voltant de la seva organització van fer molt de rebombori: el suposat malversament de fons per part del seu director general Jacinto Pellón (força anys més tard Garzón va sobreseure aquest cas), aquell incendi que, pocs mesos abans de la inauguració de l'Expo va destruir un dels seus pavellons en construcció, la renúncia del seu comissari original Manuel Olivencia... I aquella mascota tan lletxa, el Curro:

Curro, mascota de l'Expo 1992

Tenim Saragossa a uns 300 km de Barcelona, i ara per fi hi ha un tren d'alta velocitat que ens hi pot dur en una hora i escaig. Sembla, però, com si el que s'estigués preparant en aquella ciutat ens fos aliè. Espero que els propers mesos se'n parli més.

Fluvi, mascota de l'Expo Zaragoza 2008