divendres, 1 de febrer del 2008

A cadascú la seva matrícula

Quan, a Espanya, les matrícules dels cotxes només duien una lletra o dues per identificar la província --en alguns casos ciutat-- on s'havia inscrit el vehicle, les plaques dels cotxes eren molt monòtones. Com a molt podia cridar l'atenció un capicua o un número en què totes les xifres fossin iguals. Poca cosa més. En afegir-hi les dues lletres (devia ser el 1973, però no n'estic segura), es va donar un marge més ampli a la imaginació. A casa vam tenir un cotxe que duia les lletres AP. Jo no hi havia vist res de particualr fins que, de vacances a Galícia, vaig adonar-me que a la gent li feia molta gràcia: era l'època d'Alianza Popular (AP), el partit que va precedir el PP i que gràcies a Fraga durant molt de temps va ser el que va governar a Galícia.

No recordo gairebé cap de les matrícules dels cotxes que he tingut (tampoc em sé de memòria la del cotxe que tinc ara), només les lletres del penúltim: MP. Precisament per aquesta mala memòria meva, vaig decidir que em canviaria el cotxe quan arribessin a aquesta combinació de lletres, que són les inicials del meu nom i cognom. Així només em caldria recordar els números. Quan un nebot meu em va avisar que les matriculacions de Barcelona arribaven a la combinació MN, vaig anar al concessionari de Citroën. Era l'agost i el venedor, que potser pensava que jo volia el cotxe per anar de vacances, insistia a dir-me que en un parell de dies el podria tenir i jo insisitia a dir-li que no el volia en un parell dies, sinó en els que calgués per tal que la matrícula inclogués ja la combinació MP. Aquell home devia pensar que em faltava un bull, però com que, qui paga mana, va dir que ja anirien controlant les matriculacions i m'avisarien quan fos el moment oportú. No va trigar gaire.

Fa alguns anys hi va haver de nou un canvi en les matrícules, diuen que per adaptar-nos al sistema europeu. Ara ja no duen les lletres que identifiquen la província o ciutat on s'ha matriculat el cotxe, sinó que la placa inclou tres lletres i uns números. Als veïns de Gijón ja no els cal comprar cotxes de segona mà de Girona (GI) --com diuen que feien-- per no dur la O d'Oviedo, perquè ara la matrícula no permet reconèixer la procedència geogràfica del cotxe.

El cas és que la presència de lletres en les matrícules de vegades dóna combinacions curioses. Vegem-ne algunes:

Deu ser el cotxe d'un químic?
_____________________________________________


Aquest podria ser el cotxe del Monegal, de Lluís Reales o d'algun altre
presentador de la Televisió Municipal de Barcelona (BTV).
O el que fan servir per anar a recollir els convidats als programes.

_____________________________________________


I aquest? El cotxe d'un fantasma?

1 comentari:

Roger ha dit...

Jo encara recordo el teu cotxe matrícula MP... és més, recordo que estàvem a Arenys de Mar i un dia vas marxar i vas tornar amb un cotxe nou vermell matrícula MP i ens vas explicar el motiu :)

records des de Califòrnia