divendres, 22 de febrer del 2008

Predicar amb l'exemple

Ahir vaig anar a l'Institut Britànic de Barcelona per participar en un cafè científic organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació conjuntament amb el British Council. La convidada era Janet Cade, professora de la Universitat de Leeds, especialitzada en epidemiologia nutricional. L'equip de recerca en què participa estudia grups de població en relació als seus hàbits alimentaris. Entre altres activitats, avaluen la percepció pública del riscos i beneficis de diversos tipus d'aliments, exploren estratègies per a la reducció del consum de greixos, i estudien com promoure el consum de fruita i verdura.

La convidada va fer una introducció parlant primer dels efectes de la dieta en la persona ja abans de néixer, amb l'aliment que li arriba de la mare a través de la placenta; després va centrar-se en l'alimentació en la infància, i en la necessitat d'introduir hàbits d'alimentació que ajudin a frenar l'augment alarmant de l'obesitat infantil; finalment, en la manera en què una alimentació desequilibrada, juntament amb hàbits poc saludables com el tabaquisme i el consum excessiu d'alcohol, poden afectar la salut en les persones adultes.

Després es va establir un col·loqui en què van participar persones d'àmbits molt diversos, que d'això es tractava, no pas de fer una trobada d'especialistes. Es va parlar de la possibilitat que tenen les associacions de mares i pares de les escoles de controlar el tipus d'alimentació que rep la mainada en els menjadors escolars, demanat, si convé, l'assessorament del Departament de Salut. També es va parlar de les dietes que van sorgint al llarg del temps i que es posen de moda. Els problemes que preocupen les autoritats en el Regne Unit, pel que fa als aspectes de la salut relacionats amb l'alimentació, són semblants als que preocupen els nostres dirigents. Malgrat que el nostre sigui un país mediterrani, la dieta mediterrània queda moltes vegades arraconada. La recomanació final de Janet Cade és la del sentit comú; una dieta equilibrada en què es mengi de tot, però sense abusar de cap tipus d'aliment.

Sovint he d'assistir a reunions o actes en què en algun moment o altre hi ha una pausa i se sol oferir cafè i begudes (si és al migdia o al vespre, el cava no falta) acompanyat d'alguna cosa per picar. Moltes vegades, veient safates curulles de pastes (dolces o salades, segons l'hora), galetes, canapès o patates xip, m'he preguntat per què no se li podria acudir a algú posar-hi una safata amb fruita del temps i per què els canapès gairebé sempre porten tanta matèria grassa en la seva elaboració. Quan es tracta de reunions organitzades per alguna entitat de l'administració, que, per altra banda, potser fa campanyes per recomanar hàbits saludables, estaria bé que es prediqués amb l'exemple.

P.S. Fa anys vaig fer uns quants cursos d'anglès a l'Institut Britànic. Sempre em va cridar l'atenció el paper higiènic dels seus lavabos: cada 15 o 20 centímetres del rotllo s'hi podia llegir "Property of Her Majesty". Ahir vaig anar al lavabo preparada amb la càmera per fotografiar el paper, però em vaig endur una desil·lusió; era un d'aquells rotllos gegants que hi ha en molts lavabos públics. On ha anat a a parar l'essència del British Council?