divendres, 4 de juny del 2010

Burka

Si un mosso d'esquadra veiés pel carrer una persona --home o dona-- amb una caputxa com les que es posen els terroristes d'ideologies diferents quan fan comunicats de premsa o les que cobreixen el cap d'alguns atracadors de bancs, què faria? Pensaria que potser era qüestió de cultura o religió? Quina diferència hi trobaria amb una altra persona que, a més de dur el cap cobert i la cara oculta, també ocultés el seu cos darrera d'una mena de capa que li arribés fins als peus?

Per a mi, la burka i l'altra vestimenta que duen algunes dones musulmanes que només els deixen mostrar els ulls, són un atemptat contra la seva dignitat. I que no em diguin que moltes el porten voluntàriament. És possible que sigui així, però també hi havia abans moltes dones --malauradament, em sembla que encara n'hi ha algunes-- que creien que el marit o el pare tenia dret a pegar-les si elles "es portaven malament". I en el temps de l'esclavitud, hi havia esclaus i esclaves que estaven agraïts a l'amo o la mestressa perquè "els tractaven bé".

Suposant, però, que al legislador tant se li en foti.que una dona vagi completament tapada pel fet que sigui una dona, per què no ho agafen pel vessant de la seguretat? La polèmica no existiria si allò que es prohibís fos una vestimenta que ocultés la cara de qualsevol persona, sense esmentar peces de roba femenines o masculines, sense relacionar-ho amb cap religió ni cultura. Al cap a la fi, darrere d'una burka s'hi pot ocultar també un home que vulgui passar desapercebut.

Foto: Programa d'Assistència Cívica Mèdica a l'Afghanistan el 2007. Autor: Michael Carter. Llicència Creative Commons 2.0

3 comentaris:

Júlia ha dit...

Sovint he pensat això mateix que comentes, que el tema s'ha d'enfocar d'una altra manera, en relació a la seguretat i prou. De tota manera, així va enfocar Esquilache allò de les capes i mira el que va passar.

La lectora corrent ha dit...

Júlia, creus que un "motín d'Esquilache" del segle XXI és possible per aquesta causa? És cert que hi ha factors que coincideixen, com ara una època de crisi econòmica, però el context social el veig molt diferent.

Espigall ha dit...

El Burka arriba a Vilanova
http://espigall.blogspot.com/2010/06/el-burka-arriba-vilanova.html