dijous, 13 d’agost del 2009

La comissaria virtual (22)


Feia molt de temps que no publicava res en aquesta secció. I no serà perquè la premsa no ens ofereixi gairebé cada dia alguna perla digna de la comissaria virtual. De tota manera, ateses les condicions de treball de la premsa, on allò que compta és la immediatesa de la notícia, m'admira que els errors no siguin més abundants.

El 28 de juliol de 2009, La Vanguardia va publicar la crítica d'un concert del Quartet Modigliani en un festival d'estiu. És la que vegeu aquí a l'esquerra. El fet que hagi dut a la Comissaria aquesta crítica no té res a veure amb el seu contingut, tot i que m'agradaria saber què és un "registro [...] decantado, consonante" o una "simbiosis sonora" (en el cas de la simbiosi, puc imaginar-me la metàfora, però el registre decantado i consonante, ja em costa més).

L'endemà, 29 de juliol, La Vanguardia publicava una altra crítica musical. És la que veieu aquí abaix.


Què tenia de diferent amb la del dia abans? El format, únicament. La del dia abans era una columna allargada i aquesta era apaïsada, en tres columnes. Però el contingut era el mateix.

Si, per una banda, els diaris tenen moltes menys pàgines a l'agost que la resta de l'any i, si per una altra, ens van repetint articles, potser que es decideixin a tancar la parada aquest mes. Podrien deixar-ne un de torn o fer com antigament quan els dilluns no hi havia premsa i el Col·legi de Periodistes publicava La Hoja del Lunes, per tal que la gent pogués saber què passava pel món. Podrien publicar La Hoja de Agosto (o El Full de l'Agost) mentre tots els diaris feien vacances. A més, per anar d'acord amb el tarannà estiuenc i de vacances, podria ser un diari que només publiqués bones notícies, la previsió del temps (bona, però) i una bona dosi de mots creuats, sudokus i altres passatemps. I naturalment, l'horòscop, que és una de les seccions més llegides en tot tipus de diaris o revistes.

Nota (14.08.2009): Si no fos perquè la publicació a Internet permet esmenar els errors, hauria de dedicar-me a mi mateixa una "comissaria virtual". És allò del "alguacil alguacilado". En el comentari sobre les dues crítiques idèntiques d'un mateix concert, vaig escriure que havien sortit publicades els dies 28 i 29 d'agost de 2009, quan les dates correctes (que es veuen escrites a mà en els retalls del diari) són el 28 i 29 de juliol de 2009, com m'ha fet observar privadament un lector del bloc. Si llegiu aquesta nota, ho haureu vist ja corregit.

2 comentaris:

Xavier Caballé ha dit...

Això em recorda l'"error informàtic" del Diario de Terrassa aquest passat Nadal:
Comunicamos a nuestros lectores que por un problema informático ha aparecido publicada la lista de la lotería de Navidad de 2007. Durante la mañana se distribuirá una nueva lista de 2008 por los canales habituales. Asimismo publicaremos en la edición de mañana, día 24, la lista de 2008. Disculpen las molestias.

La lectora corrent ha dit...

Que fort! Especialment si era la llista oficial. Hi ha molta gent que després de mirar-la ja llença els números, si no tenen premi (que és el que sol passar).