diumenge, 23 d’agost del 2009

La comissaria virtual (24): "buques escenográficos"

La Vanguardia del 23 d'agost de 2009, en una sèrie d'articles que duen per títol genèric "Exploradores del siglo XXI", dedica el capítol al geòleg marí Miquel Canals, que ha explorat molts fons marins. Un dels fenòmens que Canals està estudiant des de fa més de vint anys és el de les cascades submarines. Potser per l'espectacularitat que podem imaginar en uns corrents d'aigua que en una hora i vint minuts arriben a 1800 metres de profunditat, qui ha redactat el peu de la fotografia on apareix aquest "explorador" del segle XXI ha escrit. "A bordo de buques escenográficos (sic) ha navegado por todo el mundo..."


Primer he pensat que hauria estat cosa del corrector ortogràfic, que havia canviat 'oceanográfico' per 'escenográfico'. Però en el text de l'article llegeixo: "El equipo de Canals sigue la evolución de las cascadas desde barcos oceanográficos...", on el tipus de vaixell està ben escrit.

Aquesta perla, però, no és l'única que conté l'article. En referència a les cascades submarienes, hi diu (les negretes són meves): "Entre febrero y marzo de 2005, una catarata permaneció activa durante 40 días impulsando las aguas costeras a más de 2.000 metros de profundidad y desplazando por el cañón del Cap de Creus un caudal de 750 km3." (On he escrit '750 km3', el nombre '3' ha de ser en superíndex; vol dir quilòmetres cúbics, però Blogger no em permet escriure-ho correctament.)

El cabal (caudal, en castellà) és la quantitat d'un fluid que passa per la secció d'un riu, canal, etc, per unitat de temps. Llegir que el cabal d'una cascada és de 750 quilómetres cúbics, a mi no em diu res. En primer lloc, perquè em costa d'imaginar quanta aigua és. Em seria més fàcil d'entendre --i suposo que a altra gent li passarà el mateix-- si em parlessin de litres. He hagut de recordar que, en el sistema mètric decimal, les unitats de volum augmenten de 1000 en 1000 (les de superfície ho fan de 100 en 100, i les de longitud, de 10 en 10). Per tant, si no m'he descomptat, 750 quilòmetres cúbics equivalen a 1.000.000.000.000 (un bilió) de litres (1 litre = 1 decímetre cúbic). Per altra banda, no sé a quina unitat de temps fa referència el cabal indicat. No és el mateix que aquest bilió de litres caigui cada segon (la unitat de temps en el Sistema Internacional d'Unitats) o que ho hagi fet en el total dels 40 dies que la cascada va estar activa. Finalment, per tenir una idea relativa, m'agradaria saber quina és la secció del corrent d'aigua. això em donaria idea de la força del corrent. Un mateix cabal, encara que en nombres absoluts sigui molt gran, pot no semblar-ho segons per on passi. L'efecte de la la caiguda d'una determinada quantitat d'aigua per segon a la cascades del Niàgara serà molt diferent que si la mateixa quantitat caigués per qualsevol de les cascades que tenim al nostre pais, per exemple el salt del Molí Bernat, prop de Tavertet.

Sé que en els diaris sovint es treballa contra rellotge, perquè les notícies han de preparar-se poques hores abans de la seva publicació. En aquest cas, però, no es tracta d'una notícia, sinó d'una sèrie d'articles setmanals que se suposa que s'escriuen amb temps suficient per preparar-los amb cura. Valdria la pena fer-los una revisió abans de publicar-los.