dissabte, 15 d’agost del 2009

El Castell dels Tres Dragons

El Castell dels Tres Dragons és el nom amb què es coneix popularment l'edifici del Museu de Ciències Naturals de Barcelona on hi ha les col·leccions de zoologia. És obra de Lluís Domènech i Montaner i va ser construït com a cafè-restaurant de l'Exposició Universal de 1888. Després va tenir diversos usos fins que el 1917 s'hi va establir el Museu d'Història Natural de Catalunya, que va ser l'antecedent de l'actual Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Des del passat 20 de febrer i fins al proper 13 de setembre es pot veure, en el mateix edifici, una exposició que fa un recorregut per la seva història. Amb motiu d'aquest esdeveniment s'ha publicat un llibre --una petita joia-- que duu per títol el nom de l'edifici. N'és l'autor Rossend Casanova, i Daniel Giralt-Miracle en fa una introducció en què afirma que aquest edifici "sempre serà un dels projectes més ambiciosos de Domènech i Montaner i un dels més significatius de la ciutat."

El Castell dels Tres Dragons, Rossend Casanova
(edició bilingüe, català i castellà)
Ajuntament de Barcelona, Museu de Ciències Naturals, 2009


El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està en fase de transformació. El 2011 se n'ha d'inaugurar una nova seu en el primer pis de l'Edifici Blau del Fòrum (l'edifici de planta triangular que hi ha a l'entrada), on hi haurà una exposició permanent --o gairebé permanent-- integradora dels diversos centres que formen l'actual Museu de Ciències Naturals: Jardí Botànic, Museu de Geologia i Museu de Zoologia, i on s'hi faran també exposicions temporals. El 4 de maig de 2009, representants de l'Ajuntament i de la Generalitat van signar un acord per tal que el Museu esdevingui Museu Nacional d'Història Natural. És d'esperar que, la participació de la Generalitat en el projecte signifiqui un augment en el pressupost del Museu, que avui dia depèn exclusivament de l'Ajuntament.

La marxa del Museu al Fòrum no significa, però, que aquesta institució abandoni els altres espais que ocupa avui dia, els quals es destinaran a usos diferents dels actuals. Potser els nostàlgics creguin que és una llàstima treure les exposicions de zoologia i de geologia dels espais que ocupen avui en el parc de la Ciutadella (l'esmentat Castell dels Tres Dragons i el veí Museu Martorell). Tanmateix, a la nova seu serà possible oferir una visió de la natura més "natural", més d'acord amb la idea que es té avui dia de la Terra com un sistema en què els seus components vius i els no vius interaccionen i s'influeixen els uns als altres.

Estudiar la història de la Terra només des del punt de vista dels canvis físic o químics que s'hi ha produït o només des del punt de vista dels canvis en els éssers vius que l'han habitada no té sentit. Al cap i a la fi, moltes característiques actuals del nostre planeta (per exemple, la presència d'oxigen a l'atmosfera o l'existència de grans masses de roques calcàries) són el resultat de gairebé 4000 milions anys d'evolució biològica. Per altra banda, alguns dels grans canvis que s'han produït en l'evolució biològica han estat causats per canvis en el substrat físic o en l'atmosfera (per exemple, la fauna i flora australiana són el resultat de la separació d'aquella gran illa d'altres terres continentals; o la conquesta de les terres emergides pels mamífers va ser possible per l'extinció dels dinosaures i altres grans rèptils a causa d'un cataclisme universal). Per altra banda, el nou Museu tindrà també en compte uns organismes que sovint són oblidats en molts museus de ciències naturals, tot i que són els protagonistes del més del 80 per cent de la història de la vida a la Terra: els microbis.

Suposo que el Castell dels Tres Dragons haurà de romandre tancat durant algun temps per preparar el trasllat de les peces que vagin al nou Museu de Ciències Naturals, i no sé si després estarà obert al públic general. Val la pena fer-hi una visita abans que això passi, tant pel valor de les seves col·leccions --valor històric en alguns casos, però també científic, tot i que sigui menys aparent, i fins i tot estètic-- com per la bellesa de l'edifici on es troba. A més, si s'hi va abans del 13 de setembre de 2009, s'hi podrà veure l'exposició sobre la història de l'edifici.

Enguany estic anant sovint al Museu de Ciències Naturals per qüestions de treball. Sempre és un plaer passar unes hores en aquell entorn. Em són ja molt familiars la balena que penja del sostre de la sala d'exposicions de la planta baixa, l'elefant que hi ha en una de les entrades, les enormes petxines de les escales (Tridacna gigas), i tots els animals que vaig veient camí de la biblioteca o en els vestíbuls i passadissos que duen als laboratoris i oficines subterranis. Són animals que, després de complir una funció en l'ecosistema mentre eren vius, ara fan possible que puguem conèixer algunes coses més de la vida en el nostre planeta.

Aquests darrers mesos he passat moltes hores a la biblioteca del Museu de Ciències Naturals. Sembla com si la sala ja hagués estat dissenyada per a l'ús actual, però no és així. Els armaris del llibres havien estat abans armaris per a herbaris:


Ens pot resultar molt familiar la vista d'un edifici públic des del carrer, però allò que no és tan familiar és la vista que des d'aquell lloc es pot tenir d'altres punts de la ciutat. Així és com es veuen el parc de la Ciutadella i alguns punts de Barcelona des de la teulada del Castell dels Tres Dragons:






Fotos: M. Piqueras (abril 2009)

3 comentaris:

Júlia ha dit...

Comprenc que el museu necessita una renovació però m'encanta com és, decadent i noucentista. Se sap a què es destinarà l'edifici?

maikix ha dit...

Magnífica entrada, Mercè.
Fas venir ganes de visitar-lo!

La lectora corrent ha dit...

Júlia, a mi també m'agrada molt el Museu com és ara. A més, és un Museu amb molta vitalitat. S'hi fan activitats de divulgació variades: conferències, aperitius científics (els diumenges, pero em sembla que és durant el curs), les reunions dels llunàtics (a la tarda i a la biblioteca), activitats per a la mainada, visites els diumenges a la tarda, etc. I algunes de les exposicions temporals que hi han fet han estat força interessants i atractives (en recordo especialment la dels rats penats i la dels habitatges de molts tipus d'animals). I s'hi fa també recerca, que això és una tasca que molta gent no pensa que es pugui fer en un museu.

Per entendre la vida i l'evolució, però, cal tenir en compte també els microbis, les plantes, el substrat inorgànic i l'atmosfera. I en el Castell dels Tres Dragons no hi ha prou espai per fer una exposició que integri aquests aspectes.

Maikix, gràcies pel comentari. Sí, sí que val la pena fer-hi una visita. A més, a l'estiu es pot, abans o després, seure a la terrassa d'un bar que hi ha redós del Museu on les cadires no us faran massatge com les del MNAC, però s'hi esta molt bé.