divendres, 28 d’agost del 2009

Segur que és una estafa, però no endevino quina

A més dels intrusos que entren directament al teu navegador, dels quals parlava ahir, i que sovint intenten alguna malifeta que els reporti un benefici, hi ha una altra mena d'intrusos d'Internet i són els que intenten enredar la gent enviant correu electrònic que amaga algun frau o estafa. Moltes vegades els filtres ja m'indiquen amb una flama el possible correu brossa, però no sempre és així.

Avui he rebut un correu que en l'assumpte deia "HOTEL RESERVATION INQUIRY". Com que fa unes setmanes vaig fer una reserva d'hotel a través del correu electrònic he pensat que potser hi tenia relació i l'he obert. Era un correu enviat a molta gent perquè en la part superior deia "undisclosed recipients". El remitent diu que és del "Earthquake Engineering Research Institute" d'Indonèsia i que demana allotjament per a 2 persones d'aquella institució que vindrien a participar en un programa de recerca "in your area" (si posa 'in your area', li serveix per a enviar-lo a qualsevol lloc del món).

Diu que aquestes persones necessiten l'allotjament per a tres setmanes, del 5 al 26 de novembre, i que ell --qui escriu-- en pagarà el dipòsit per targeta de crèdit o xec bancari. El nom suposat del signant és Mark Johnson i té dues adreces de correu-e: una de yahoo al seu nom --fals segurament-- i una altra d'un tal williams52edward a googlemail. I tot i que diu que és d'un Institut d'Indonèsia, el seu telèfon és del Regne Unit, el prefix és 44.

Deixo de banda aquests detalls i intento imaginar-me per què he rebut aquest correu, atès que la meva adreça no és la de cap hotel. Podria ser a) que aquest home s'hagi equivocat, o b) que sàpiga perfectament que no està escrivint a cap hotel, pero faci veure que s'ha equivocat. La primera la descarto, entre altres coses perquè un senyor que es digui Mark Johnson i escrigui en nom d'un Institut de Recerca (l'Institut existeix i té diverses seus, una d'elles a Indonèsia) no crec que acabés un correu enviat a un hotel per reservar allotjament escrivint: "Thanks and God bless you. Have a wonderful day."

I si sap que la meva adreça no és de cap hotel, per què m'envia un correu en què no demana diners per a res, ni ofereix negocis, ni es fa passar per un banc al qual cal enviar una contrasenya, ni res per l'estil? Potser només vol que li confirmi que la meva adreça funciona si li responc dient-li que s'ha equivocat? Podria ser un caçador d'adreces que funcionin?

He escrit a google el número de telèfon que indica en el correu: +447011140476 i he trobat alguns enllaços a webs on hi sortia. En els que he mirat, hi ha correus signats per un suposat advocat de nom Williams Edward (com el de l'altra adreça del "meu" remitent!). Un que apareix diverses vegades el posen aquí com a exemple de correu fraudulent, I diu que el número de telèfon, tot i que porti el prefix del Regne Unit, redirigeix a un mòbil en un altre país. Ara ja tinc la seguretat que és una enredada, però segueixo intrigada pensant de quina manera es fa l'estafa que hi hagi darrere d'aquesta reserva d'allotjament.

Actualització (gairebé immediata): Just després de publicar aquesta entrada he vist encara un altre web on hi ha el mateix correu que jo he rebut, amb dues versions en què canvien les dates de la reserva i el nom del l'Institut que la fa. Explica que aquests i altres models que inclouen són correus que s'envien per estafar els hotels. Després d'haver fet la reserva i donar les dades, la cancel·len i demanen que els tornin els diners. Després d'haver fet el retorn del diners --que encara no s'havien cobrat--, l'hotel s'assabenta que el pagament era fraudulent.

De tota manera, no ho acabo d'entendre. Hi ha hotels on van de tan bona fe que tornarien diners per una reserva anul·lada sense haver-los cobrat abans? I pel que fa al meu cas, tornaríem a de nou a la suposició a. Però, com pot pensar que la meva adreça és la d'un hotel?

3 comentaris:

zel ha dit...

i el més fotut és que entren arreu tot tipus de correus i comentaris...

uncnoun ha dit...

Ningú ha pensat que la teva adreça sigui la d'un hotel, simplement han enviat el correu a totes les adreces que tenen.
En el món del spam, no surt a compte segmentar tan detalladament a qui s'envien els correus.
La gràcia és que cada potencial estafat obrirà el correu si l'atreu el subject.
Ex:
Els hoteles obren mails sobre reserves
Els homes obren mails sobre dones russes i allargadors de penis
Els americans obren mails sobre titulacions universitaries sense estudiar

La lectora corrent ha dit...

És cert, cadascú obrirà els correus que pugui pensar que són per a ell/ella. I casualment jo havia fet la reserva d'un hotel feia poc. En canvi, els que m'arriben sobre allargadors de penis, prínceps africans o les seves vídues, o senzillament "Hi" en el títol, van directes a la paperera.