dilluns, 1 de juny del 2009

Com és un científic o científica?

"Com és un científic o científica?" és un concurs de dibuix que es convoca per segona vegada amb motiu de la Nit de la Recerca '09 i que té dues finalitats: a) apropar la figura dels investigadors i investigadores a la mainada i al jovent i b) saber com es percep en aquests grups de població la professió de les persones que es dediquen a la ciència.

Hi ha dues categories: 1) de 6 a 10 anys (1r a 4rt de primària) i 2) d'11 a 14 anys (5è de primària a 2n d'ESO), i tres premis per a cada categoria: un telescopi, un microscopi i uns binocles. El termini és el 10 de setembre 2009, i el resultat es farà públic durant la Nit de la Recerca 2009, el 25 de setembre, a la Casa de la Cultura de Girona.

Curiosament, la imatge que acompanya l'anunci del concurs inclou una figura que és meitat foto real i meitat un personatge molt conegut pels lectors i lectores de les aventures de Tintin: el doctor Silvestre Tornassol (Tryphon Tournesol en francés, Silvestre Mariposa en les primeres edicions en castellà, Cuthbert Calculus en anglès, i Trifòlio Girassol en portugués). Aquest personatge és la tìpica i tòpica imatge del científic: mascle, despistat, una mica boig... La meitat real de la foto correspon al físic suís August Piccard (1884-1962), en qui diuen que es va inspirar Hergé per al seu personatge.

Em fa l'efecte que la inclusió d'aquestes imatges pot predisposar els nens i nenes a mantenir el tòpic que representa el professor Tornassol. Per sort és un científic "bo", gairebé un bon jan; si més no, és la imatge que a mi em va quedar del personatge.