dissabte, 5 de juliol del 2008

"The Wheelman" i Barcelona

Les darreres setmanes he sentit i llegit molts comentaris sobre el videojoc "The Wheelman", que sortirà a la tardor i està ambientat a la ciutat de Barcelona. Els mitjans de comunicació es van fer ressò de la crítica de l'Ajuntament, que sembla que vol emprendre accions legals per impedir la difusió del joc. Vilaweb deia que, per a la regidora d'Educació, Montserrat Ballarín, "el videojoc es contrari a tots els valors que caracteritzen la ciutat i que l'Ajuntament tracta de difondre a l'exterior". I que "[p]er això considera reprobable que es faci servir la ciutat com un espai per tal d'exercir-hi la violència encara que sigui virtualment."

Per una vegada, l'oposició està d'acord amb el grup que governa la ciutat; Convergència i Unió dóna suport a l'alcalde i la regidora en la seva creuada en contra de la difusió d'aquest videojoc. (Perquè es noti que són l'oposició, però, el titular de la notícia diu: "CIU [...] reclama a l'Alcalde Hereu una petició unànime de l'Ajuntament exigint que es retiri [el videojoc]".)

No m'agraden els videojocs que tenen en la violència el seu màxim al·licient. I el meu rebuig no és per la meva edat, sinó perquè no m'agrada la violència en cap àmbit, encara que sigui en la ficció d'un llibre, d'una pel·lícula o d'un videojoc. Però demanar que es retiri específicament aquest videojoc em sembla que es tornar als temps de la censura. Si en comptes d'estar ambientat a Barcelona el joc, ho hagués estat a Nova York, Roma, París o Madrid, hauria reaccionat de la mateixa manera el consistori barceloní? I si la pel·lícula que va filmar Woody Allen a Barcelona hagués estat una pel·lícula "de lladres i serenos", en prohibirien ara la seva projecció?

Entenc que a l'Ajuntament no li agradi un videojoc on el protagonista és un delinqüent --em sembla-- que en la seva fugida de la policia s'estavella contra cotxes, en crema i en fa explotar d'altres, i tot això passa en llocs com el passeig de Colom, els voltants del port o alguna de les rondes de la ciutat. (A mi tampoc no m'agrada, però no perquè es desenvolupi a Barcelona.) Tanmateix, em sembla que demanar que no es difongui el videojoc és pixar fora de test.

Si tira endavant la proposta de la regidora, que compta amb els suport d'altres grups del Consistori, començaran a eliminar de les biblioteques municipals les novel·les de Vázques Montalbán i d'altres que tenen com a escenari la ciutat comtal i en les quals la violència hi és present? Faran també un pentinat del fons de la Filmoteca a la cerca de pel·lícules violentes ambientades a Barcelona?

Ahir explicava en aquest bloc l'escena de delinqüència --amb final feliç-- de què vaig ser testimoni a Ciutat Vella. I avui he llegit a la premsa que els robatoris al carrer han augmentat des de l'any passat. És una petita delinqüència, però de vegades pot tenir conseqüències ben tristes, com va ser el cas de la de la mort d'una turista danesa el mes de maig per la caiguda a conseqüència de l'estrebada amb què li va robar la bossa un motorista. Crec que els esforços contra la violència de l'Ajuntament --i de la Generalitat-- haurien d'esmerçar-los a eradicar la violència real --petita o gran--, no la virtual.

Vegeu el trailer del videojoc: