diumenge, 14 de juny del 2009

Corpus i tradició: L'ou com balla

L'Ou com balla al claustre de la casa de l'Ardiaca

Ja fa anys que a Catalunya la celebració del Corpus va passar-se al diumenge següent al dijous en què s'escau la festivitat religiosa. Independentment del fet que sigui una festa religiosa sorgida a partir d'un "miracle" (el miracle el va fer un bacteri anomenat Serratia marcescens), està molt arrelada i, com diu el fulletó editat per l'Ajuntament de Barcelona sobre el Corpus 2009, ha esdevingut patrimoni cultural de la ciutadania. Si a Catalunya tenim per patró a Sant Jordi, que és fruit d'una llegenda, bé podem acceptar aquesta festa que és fruit del desconeixement que es tenia el segle XIII de l'existència d'un món microscòpic.

Una de les tradicions barcelonines relacionades amb el Corpus és l'Ou com balla. Tinc ja molts anys a l'esquena, però sempre em quedo bocabadada davant l'espectacle de la dansa de l'ou damunt del raig d'aigua d'un brollador.

L'Ou com balla a l'Arxiu de la Corona d'Aragó
Aquest matí he visitat alguns dels patis on enguany s'ha instal·lat l'Ou com balla. M'agrada veure la mainada contemplant la dansa de l'ou. En general no busquen desxifrar el misteri que el manté enlaire, potser perquè en la ment infantil gairebé tot és possible. Per altra banda, de misteri no n'hi ha cap. Si l'explicació del miracle del Corpus ens la dóna la microbiologia, la de l'Ou com balla la trobem en la física, en la mecànica de fluids. La força de l'aigua fa que l'ou es mantingui damunt del broll. I, si en algun moment, amb la dansa, l'ou es mou cap algun costat i acaba caient, al moment torna a pujar per un fenomen que es coneix com efecte Venturi. La velocitat a què surt l'aigua del brollador provoca un efecte de succió que fa que l'ou torni de seguida al centre del brollador i la força de l'aigua el torni a empènyer cap amunt. (És el mateix fenomen que fa que un tren circulant a alta velocitat atregui una persona aturada a l'andana massa a prop de la via, o que el raig d'aigua de la dutxa atregui la cortina.) En aquest vídeo de Youtube es veu com cau l'ou i torna a enlairar-se:




El més classic Ou com balla de Barcelona és el del claustre de la Catedral:


 
Potser us interessarà:
Corpus, el miracle que mai no existí (aquest bloc, 27.05.2008). La festa del Corpus té l'origen en el miracle de Bolsena. Un miracle que ara té una explicació en la microbiologia.
- L'ou com balla, per Jaume Pont (Recursos de física, núm. 3, 2009). Per què balla l'ou en el brollador? Molt adequat per tractar-ho a classe de física.

Fotos: M. Piqueras (Barcelona, 14.06.2009)