dimecres, 16 de juliol del 2008

Voleu veure volar un vaixell?

Dijous aniré a veure volar un vaixell. Serà a l'Arc del Triomf de Barcelona i el vaixell serà de paper. El faran allà mateix, amb un full de paper de 200 metres quadrats. Després es farà enlairar. Això serà possible perquè 2000 persones entre les que assisteixin a l'acte lligaran cadascuna un globus ple d'heli al vaixell. En total seran 40.000 litres d'heli, un gas inofensiu i menys pesant que l'aire.

Si tot va bé, quan s'hi hagin lligat tots els globus, el vaixell tindrà un pes d'uns 40 quilograms i s'enlairarà uns 15 metres. Serà una demostració del principi d'Arquimedes, que diu que "tot cos submergit en un fluid experimenta una empenta vertical i cap amunt igual al pes del fluid desallotjat". Com que el conjunt vaixell de paper-globus serà menys dens que l'aire, rebrà l'empenta vertical cap amunt, que s'ha calculat que el farà pujar uns 15 metres.

Aquests experiment der masses per provar el principi d'Arquimedes ha estat ideat per Dani Jiménez Albiac, físic i divulgador, i serà la primera activitat de divulgació de les moltes que es faran a Barcelona fins al 22 de juliol, en el marc de l'ESOF2008, EuroScience Open Forum, un congrés que reunirà a Barcelona més de 3000 científics i científiques de moltes disciplines i que, en el seu programa, reserva un lloc destacat per a la divulgació de la ciència. En total hi haurà més de 70 exposicions i actes gratuïts pere al públic general.

Serà el proper dijous 17 de juliol des de les 17.00 fins a les 21.30, al passeig Lluís Companys de Barcelona (Arc de Triomf)