dijous, 29 d’abril del 2010

I si de tant en tant deixéssim de volar?

Fa dies que anava pensant quants tones de CO2 devien deixar d'emetre's a l'atmosfera els dies que es va interrompre la circulació aèria a Europa per causa del núvol del volcà islandès. Avui, gràcies a Octavi Planells (autor de l'agenda de cultura científica), m'he assabentat que hi ha qui ja ho ha calculat:


El triangle vermell de l'esquerra de la figura equival a l'emissió diària de CO2 per tota la indústria europea d'aviació. Són 344.109 tones. El triangle negre de la part inferior equival a la mitjana de les emissions de CO2 estalviades (206,465 tones) per dia quan es van suspendre el 60% dels vols europeus. Però cal tenir en compte que l'estalvi no va ser gratuït, sinó per causa de l'erupció del volcà, i que en el núvol de gasos que el volcà expulsava a l'atmosfera hi havia també CO2, amb una emissió diària de 150.000 tones.

La reducció d'emissions va ser de més de 50.000 tones, que segurament siguin menys perquè en el càlcul no crec que s'hagi tingut en compte les emissions de CO2 causades pels viatges que es van fer per terra o per mar --qui va poder, si més no per tornar a casa. De tota manera, no crec que hi hagi cap mitjà de transport que necessiti tanta energia com l'avió i que per tant causi tantes emissions de CO2.

És una contradicció que, quan més necessari és un canvi d'actitud per part de la nostra espècie en relació al consum d'energia, més aeroports s'estiguin construint i moltes més persones viatgin cada any amb avió. O potser ja està bé que ho fem, per aprofitar-ho, perquè és possible que no passin molts anys abans que aquesta disbauxa s'acabi i els aeroports quedin deserts, llevat que es trobi una manera de fer funcionar els avions que no depengui del petroli ni de cap altre combustible que emeti gasos d'efecte d'hivernacle.

Mentre això arriba, i si de tant en tant deixéssim de volar?

Procedència de la figura: "Planes or volcano" (Information is beautiful, 16.04.2010)