dimecres, 21 d’abril del 2010

Sobre el volcà: per saber-ne més

Qui vulgui saber més detalls sobre el volcà Eyjafjalla i la seva actual erupció, pot assistir demà a una sessió pública en què se n'explicaran moltes coses. Els vulcanòlegs Domingo Gimeno (Facultat de Geologia, Universitat de Barcelona) i José Luis Fernández-Turiel (Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera-CSIC) exposaran com ha evolucionat aquesta erupció, com pot afectar persones i infraestrucures a Islàndia i a la resta d'Europa, i quins mètodes s'apliquen per a avaluar-ne la perillositat.

Serà el 22 d'abril 2010, dijous, a les 12.00, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (c/ Martí i Franquès, s/n). [La Facultat de Geologia es troba al Campus de Pedralbes, darrere de la Facultat de Biologia. S'hi pot arribar amb la línia 3 de metro --estació Zona Universitària-- i moltes línies d'autobús que passen per la Diagonal; també el Trambaix.]

Sobre el nom del volcà, en les notícies de la premsa escrita s'hi solen referir de dues maneres: Eyjafjalla i Eyjafjallajökull. El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans audiovisuals (CCMA) indica que 'Eyjafjallajökull' és una gelera situada al sud d'Islàndia ('jökull' vol dir glacera en islandès). I la Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA) diu que el nom correcte del volcà és Eyjafjalla, perquè 'Eyjafjallajökull' fa referència a la gelera (o glacera).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em vaig veure afectat per la cancel·lació d'un vol de tornada a Catalunya. Vam acabar tornant per mar, des del Port de Livorno. LA de gent que es va veure afectada per les cendres i les giragonses que molts s'han vist obligats a fer per a tornar a casa!

La lectora corrent ha dit...

Doncs deu haver estat una experiència interessant, venir amb un "traghetto". Hi ha qui encara està donant voltes d'un país a un altre per tornar a casa. El meu fill va tenir sort; va tornar de la Xina un o dos dies abans que es paralitzés el trànsit aeri a Europa.

uncnoun ha dit...

Tenint en compte l'ubicació de la facultat és millor baixar a l'estació de Palau Reial, que es troba entre les facultats de Biologia i Física/Química.

La lectora corrent ha dit...

Em vaig equivocar en donar el nom de l'estació! I la conec molt bé perquè durant alguns anys anava cada dia a la Facultat de Biologia. I ahir hi vaig anar una altra vegada!