El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimecres, 21 d’abril de 2010

Sobre el volcà: per saber-ne més

Qui vulgui saber més detalls sobre el volcà Eyjafjalla i la seva actual erupció, pot assistir demà a una sessió pública en què se n'explicaran moltes coses. Els vulcanòlegs Domingo Gimeno (Facultat de Geologia, Universitat de Barcelona) i José Luis Fernández-Turiel (Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera-CSIC) exposaran com ha evolucionat aquesta erupció, com pot afectar persones i infraestrucures a Islàndia i a la resta d'Europa, i quins mètodes s'apliquen per a avaluar-ne la perillositat.

Serà el 22 d'abril 2010, dijous, a les 12.00, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (c/ Martí i Franquès, s/n). [La Facultat de Geologia es troba al Campus de Pedralbes, darrere de la Facultat de Biologia. S'hi pot arribar amb la línia 3 de metro --estació Zona Universitària-- i moltes línies d'autobús que passen per la Diagonal; també el Trambaix.]

Sobre el nom del volcà, en les notícies de la premsa escrita s'hi solen referir de dues maneres: Eyjafjalla i Eyjafjallajökull. El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans audiovisuals (CCMA) indica que 'Eyjafjallajökull' és una gelera situada al sud d'Islàndia ('jökull' vol dir glacera en islandès). I la Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA) diu que el nom correcte del volcà és Eyjafjalla, perquè 'Eyjafjallajökull' fa referència a la gelera (o glacera).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em vaig veure afectat per la cancel·lació d'un vol de tornada a Catalunya. Vam acabar tornant per mar, des del Port de Livorno. LA de gent que es va veure afectada per les cendres i les giragonses que molts s'han vist obligats a fer per a tornar a casa!

La lectora corrent ha dit...

Doncs deu haver estat una experiència interessant, venir amb un "traghetto". Hi ha qui encara està donant voltes d'un país a un altre per tornar a casa. El meu fill va tenir sort; va tornar de la Xina un o dos dies abans que es paralitzés el trànsit aeri a Europa.

uncnoun ha dit...

Tenint en compte l'ubicació de la facultat és millor baixar a l'estació de Palau Reial, que es troba entre les facultats de Biologia i Física/Química.

La lectora corrent ha dit...

Em vaig equivocar en donar el nom de l'estació! I la conec molt bé perquè durant alguns anys anava cada dia a la Facultat de Biologia. I ahir hi vaig anar una altra vegada!