dilluns, 12 d’abril del 2010

La nit de Yuri

Gairebé cada dia és el "Dia de....", d'alguna cosa. Avui, però se celebra una "Nit de..." És la Nit de Yuri. Aquest Yuri és Yuri Gagarin (1934-1968), el cosmonauta rus, la primera persona que va sortir de viatge a l'espai, en la nau Vostok 1.

Aquell primer viatge a l'espai va començar el 12 d'abril de 1961. Una altra fita que es commemora en la Nit de Yuri és el llançament de la primera llançadora espacial, que va fer-se el 12 d'abril de 1981. Però abstants anys abans que els occidentals inventessin la Nit de Yuri, a Rússia (la URSS encara) ja celebraven el dia de la Cosmonaútica el 12 d'abril.

Aquesta propera nit, en molts llocs del món es fan activitats per celebrar la Nit de Yuri. He buscat si en trobava a Catalunya, però o no se'n fan o no s'anuncien; o, si s'anuncien, no les he sabut trobar.

Em fa l'efecte que Gagarin va ser el rus més popular per tot el món en la dècada de 1960. No sé si tan conegut com Nikita Khrusxov (el president soviètic que es va treure la sabata per picar damunt la taula a l'Assembela de l'ONU), però sí més molt més popular i estimat. Gagarin va morir en un accident d'aviació, quan un Mig-15 que ell mateix pilotava va estavellar-se prop de Moscou el 27 de maç de 1968. La Unió Soviètica primer i la Confederació Russa després han recordat aquest pioenr dles vols espacials en molts segells.





Foto Gagarin: Vikimedia Commons

2 comentaris:

Met ha dit...

Astro_Soichi és un astronauta japonès que és la primera persona que utilitza les xarxes socials per a comunicar-se des de l'espai. Avui feia referència a l'aniversari d'en Yuri.
Aquest astronauta envia fotografies tan espectaculars com aquestes!
http://twitpic.com/1eqe9m

Mercè Piqueras ha dit...

Quina passada! Aquest home sí que pot dir que té una habitació amb bones vistes! Gràcies per l'enllaç. He vist que a twitter té prop de 200.000 seguidors.