diumenge, 4 d’octubre del 2009

Oblidem allò que hem après

En la llista de blocs que brostejo, hi tinc un enllaç als diaris de Henry David Thoreau (1812-1862), l'home que va passar dos anys (1845-1847) en una cabana que ell mateix va construir (amb l'ajut d'alguns amics) en el bosc a la riba del llac Walden, prop de Concord (Massachusetts, EUA).

En el bloc de Thoreau, cada dia hi ha algun fragment dels diaris que va escriure i el fragment reproduït coincideix amb la data del dia. El d'avui (4 d'octubre) diu que, fins que no oblidem tot allò que hem après abans, no comencem a saber, i que quan ens apropem a un objecte natural, per entendre'l millor ens cal fer-ho com si ens fos totalment estrany. I acaba aconsellant que, si volem familiaritzar-nos amb les falgueres, hem d'oblidar la botànica que sabíem.

És cert que de vegades el coneixement que es té d'una cosa pot fer que no es vagi més enllà d'allò que aquell coneixement previ ens fa veure. Molts avenços de la ciència s'han fet precisament perquè algú ha "oblidat" allò après abans i ha observat un fenomen determinat amb ulls nous. Copèrnic (1473-1543) va aprendre dels seus mestres que la Terra era el centre de l'Univers. A Darwin (1809-1882) li havien fet creure que Déu va fer el món i tots els éssers vius en sis dies (a mi, també, quan anava a una escola de monges). James Lovelock (1919-) segurament va aprendre que la Terra era l'únic lloc de l'Univers que reunia les condicions perquè hi hagués vida. Per sort, aquests homes van saber "desaprendre" allò que els havien ensenyat a escola.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un enllaç molt interessant. H. Thoreau és conegut pel seu llibre sobre la desobediència civil, que va ser un dels principis (« una llei injusta no ha de ser obeïda») que va inspirar en Gandhi junt amb el satiagraha la seva resistència no-violenta.
Elias

La lectora corrent ha dit...

Crec que Thoreau mereix ser recordat per moltes coses. Com indica el comunicant anònim, és el "pare" de la desobediència civil, i va escriure un llibre sobre aquesta actitud seva de protesta, que es pot veure (en anglès) en el web del projecte Gutenberg:
http://tinyurl.com/ya6z7cq

L'altre llibre molt famós de Thoreau és "Walden", en què descriu els dos anys passats vivint en el bosc. Com el de la desobediència civil, aquest llibre ha estat inclòs en el projecte Gutenberg (en anglès; n'hi ha una traducció al català, però em sembla que és recent):
http://tinyurl.com/y8jj8st