El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimecres, 4 de març de 2009

Miriam Makeba, Mama Afrika

La cantant i activista en favor dels drets civils Zenzile Miriam Makeba va néixer el 4 de març de 1932 a Johannesburg (República de Sud-àfrica). Per la seva lluita en favor dels drets dels negres, va haver de marxar del seu país, on se li tancaven les portes en el món de la cançó.

A Londres va conèixer Harry Belafonte, que la va ajudar a establir-se als Estats Units. Algunes de les seves cançons més conegudes de l'època en què va estar-se als Estats Units ("Pata Pata", "Malaika", "The Click Song") estan inspirades en la música africana. A més dels Estats Units, va viure en diversos països i va tornar a Sud-àfrica el 1990, quan l'apartheid va acabar-se i Nelson Mandela va ser alliberat. Havia estat exiliada durant 30 anys.

El 9 de novembre de 2008, després d'haver participat en un concert de denúncia de la Camorra i en suport de l'escriptor italià Roberto Saviano, que va fer-se a Castel Volturno (Caserta, Itàlia), Míriam Makeba va patir un atac cardíac, del qual no es va recuperar i va morir poques hores després a la clínica on l'havien ingressada. Estava ja retirada professionalment del món de la cançó i la seva salut no era molt bona, però va voler participar en aquell concert que seria el darrer per a ella.

A Youtube hi ha moltes cançons seves. He triat "Under the African Skies" (Sota els cels d'Africa), potser menys coneguda que les que van fer-la famosa, però la seva veu amb la de Paul Simon, amb qui canta, fa un duo que m'ha impressionat; també pel que significa d'unió de cultures tan diverses com són les dels pobles africans i nord-americà. M'agrada molt el cant com un xiuxiueig amb que Miriam Makeba acaba la cançó.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Impressionant Miriam Makeba. Quan vaig saber de la seva mort, i a més prop de Nàpols i en un concert proSaviano, em va saber un greu terrible.

Gràcies per recordar-la, Mercè.

Cristina Junyent ha dit...

Míriam Makeba va fer el que era el seu concert de comiat el gener del 2008 a Barcelona, al palau. Era dins el seu Farewell tour. Vaig tenir el privilegi de ser-hi.

Makeba no volia o no podia fer un bis, havia fet un concert llarg. Va trigar més d'un quart d'hora a retornar a l'escenari, i ho va fer ja sense el vestit de gal·la. El bis va ser el Pata-pata, marxós.
Quan ja es retirava, acusava els anys en el seu deambular. Desprès vaig saber que havia fet un altre concert per la causa de Saviano, i que hi havia deixat la pell.

Mandela, a les seves memòries, va escriure una cosa així: "la música africana, m'agrada perquè encara que descrigui moments tristos, sona alegre."

Lectora corrent ha dit...

Quina sort haver-la sentit en la seva gira de comiat!