dilluns, 23 de març del 2009

Filatèlia i ciència (1): Any Darwin

La filatèlia pot ser un recurs valuós per a l'ensenyança de les ciències. Amb un cop d'ull a qualsevol catàleg mundial de segells es pot apreciar que la filatèlia dedica a la ciència (també a altres matèries) un espai que no es troba en altres àmbits divulgatius. Els segells de plantes i animals són normalment els segells científics més vistosos; solen ser dibuixos molt ben fets i sempre inclouen, junt amb el nom popular en la llengua oficial del país que emet el segell, el nom científic de l'animal o planta representat. Altres camps de la ciència també hi són representats, així com científics (i de tant en tant també alguna científica).

Enguany, el Regne Unit s'ha afegit a la celebració de l'Any Darwin amb uns segells commemoratius que recorden que el 2009 fa dos-cents anys del naixement de Charles Darwin i cent-cinquanta de la publicació de L'origen de les espècies, un llibre que va revolucionar la biologia i va fer que l'espècie humana s'adonés --si no ho havia fet encara-- que no és el melic del món, sinó una espècie més entre els millons d'espècies que poblen la Terra.

Aquests són alguns dels segells i fulles emesos recentment al Regne Unit:





Si a algú li interessa la filatèlia i Darwin i té interès a comprar algun dels segells, fulls o sobres emesos al Regne Unit, ho pot fer per Internet, en el web de Correus britànic. I si, a més, voleu veure també els matasegells que s'estan dedicant a la celebració, els trobareu en el web de Norvic Philatelics.

Nota 1: si voleu veure els segells amb més detall, cliqueu-hi al damunt.
Nota 2: Agraeixo a Gregori Valencia la informació sobre l'emissió d'aquests segells.