El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dilluns, 23 de març de 2009

Filatèlia i ciència (1): Any Darwin

La filatèlia pot ser un recurs valuós per a l'ensenyança de les ciències. Amb un cop d'ull a qualsevol catàleg mundial de segells es pot apreciar que la filatèlia dedica a la ciència (també a altres matèries) un espai que no es troba en altres àmbits divulgatius. Els segells de plantes i animals són normalment els segells científics més vistosos; solen ser dibuixos molt ben fets i sempre inclouen, junt amb el nom popular en la llengua oficial del país que emet el segell, el nom científic de l'animal o planta representat. Altres camps de la ciència també hi són representats, així com científics (i de tant en tant també alguna científica).

Enguany, el Regne Unit s'ha afegit a la celebració de l'Any Darwin amb uns segells commemoratius que recorden que el 2009 fa dos-cents anys del naixement de Charles Darwin i cent-cinquanta de la publicació de L'origen de les espècies, un llibre que va revolucionar la biologia i va fer que l'espècie humana s'adonés --si no ho havia fet encara-- que no és el melic del món, sinó una espècie més entre els millons d'espècies que poblen la Terra.

Aquests són alguns dels segells i fulles emesos recentment al Regne Unit:

Si a algú li interessa la filatèlia i Darwin i té interès a comprar algun dels segells, fulls o sobres emesos al Regne Unit, ho pot fer per Internet, en el web de Correus britànic. I si, a més, voleu veure també els matasegells que s'estan dedicant a la celebració, els trobareu en el web de Norvic Philatelics.

Nota 1: si voleu veure els segells amb més detall, cliqueu-hi al damunt.
Nota 2: Agraeixo a Gregori Valencia la informació sobre l'emissió d'aquests segells.