dissabte, 7 de març del 2009

Angela Maria Aieta

Va néixer el 7 de març de 1920 a Fuscaldo, un poble del sud d'Itàlia, a Calàbria, però vivia a l'Argentina, on havia emigrat amb la seva família. Angela Maria Aieta era mestressa de casa, estava casada amb Humberto Gullo i tenien dos fills: Dante i Salvador Jorge.

El 5 d'agost de 1976, va ser segrestada de casa seva. Les forces repressives argentines van organitzar un operatiu com si estiguessin buscant un criminal perillós. El seu crim va ser demanar la llibertat del seu fill Dante, líder de les joventuts peronistes, que estava pres, i lluitar en favor dels drets humans i la millora de les condicions en què es trobaven les persones empresonades.

El que va passar després de la seva detenció s'ha sabut molt més tard. Angela ser portada a la Escuela de Mecánica de la Armada (ESMA), que era un centre clandestí de detencions, on les persones detingudes eren encaputxades i emmanillades, els lligaven els peus i de tant en tant passavden per les sales de tortura. Va sortir de l'ESMA a finals de setmebre per anar a un dels vols de la mort.

L'any 2007, la justícia italiana va condemnar en absència, cinc excaps de l'ESMA. En el judici va declarar Hebes Lorenzo, una de les dones que va tenir més contacte amb Angela Maria a l'ESMA; el relat de la seva estada a l'ESMA va ser esfereidor. El mateix anys que es va fer aquest judici, a Fuscaldo, poble natal d'Angela Maria, van posar el seu nom a una escola. El seu fill Dante Gullo, actualment diputat nacional de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires, el 2006 va constituir la Fundación Angela Maria Aieta de Gullo, per a la defensa i promoció dels drets humans i dels drets econòmics, socials i culturals.