dilluns, 2 de març del 2009

Izabela Czartoryska


A Cracòvia hi ha un museu que no hauria de deixar de veure qui visiti aquella ciutat polonesa: és el Museu Czartoryski, que té entre els seus tresors més preuats la pintura La dama de l'ermini, de Leonardo de Vinci. El Museu porta el nom de la persona que el va fundar l'any 1796: la princesa Izabela Fleming Czartoryska (1746-1835).

Izabela (vegeu-ne el retrat pintat pel pintor suec Alexander Roslin, a la dreta) va néixer a Varsòvia el 3 de març de 1746 i als quinze anys va casar-se amb el príncep Adam Kazimierz Czartoryski (1734-1823), home d'estat, literat i mecenes, un personatge típic de la Il·lustració, com també ho va ser Izabel, a qui el marit va introduir en els cercles intel·lectuals i a París va conèixer Benjamin Franklin, Jean Jacques Rousseau i Voltaire.

Izabela volia preservar el patrimoni polonès i va començar col·leccionant peces que tenien alguna relació amb la història de Polònia, com ara trofeus que commemoraven la victòria contra els turcs en el setge de Viena el 1683. Va anar comprant tresors i peces de valor històric o artístic que van augmentar la seva col·lecció. En el web del Museu esmenten, entre les peces comprades per Izabela, algunes amb valor sentimental i que en algun cas em fa l'efecte que el seu origen pot ser molt dubtós; per exemple, el fragment de la tomba de Romeu i Julieta, dos personatges sorgits de la imaginació de William Shakespeare, tot i que les seves familias (Montecchi i Capuleti) van existir i van lluitar pel control de la ciutat de Verona. O les "cendres" del Cid i doña Ximena de la catedral de Burgos (on les restes recuperades de la parella van ser dipositades el 1921). Pel que fa al Cid i la seva dona, podria ser que alguns ossos (no pas cendres) haguessin estat adquirits per Izabela: durant la guerra del francès, el monestir de San Pedro de Cardeña, on es trobaven aquelles restes, va ser saquejat i van robar ossos de la tomba del Cid, que després van ser venuts per Europa. La joia del Museu, La dama de l'ermini, va ser adquirida pel fill d'Izabela, el príncep Adam Jerzy Czartoryski el 1798.

Museu Czartoryski, a Cracòvia (Polònia)

La dama de l'ermini, de Leonardo de Vinci

Izabela va ser una patriota i va educar els seus fills i filles en l'amor a la pàtria polonesa. Per les seves idees va haver d'abandonar el país i va morir a Viena el 1835.

Fotos: Wikimedia Commons