divendres, 29 d’octubre del 2010

La comissaria virtual (34): Una altra de dates

Avui, els diversos mitjans de comunicació han informat de la mort de Marcelino Camacho. A La Vanguardia, un cop més, les dates sembla que se'ls resisteixen (vegeu les "comissaries" 32 i 33). En un article de Mar Díaz-Varela hi ha una confusió sobre els anys i el dia en què van passar alguns fets:


A la segona columna diu:


Segons l'autora, Camacho va ser indultat --dels fets de la guerra civil-- el 1997, i a continuació va tornar a Espanya, on va treballar com a obrer metal·lúrgic. Tenint en compte que Camacho va néixer el 1918, devia ser un obrer provecte (79 anys).

Sobre el famós "Proceso 1001" diu això:


Aquí, els despropòsit és doble: l'autora confon el mes i l'any. L'atemptat contra Carrero Blanco va tenir lloc el 20 de desembre, no de novembre; i l'any era el 1973, no pas el 1993.

És possible que la periodista hagués d'escriure aquest article a corre-cuita per incloure'l en l'edició de divendres i es confongués en escriure les dates. Però, de la mateixa manera que ella o algú altre del diari devien repassar que el text no contingués errors gramaticals, també valdria la pena que n'haguessin repassat les dates (és probable que la revisió la faci un programa de correcció que malauradament no fila tan prim).

De tota manera, algú devia adonar-se després que els anys estaven equivocats, i en l'edició digital del diari ho han corregit. Ara (divendres 29.10.2010, a les 17.30) ja hi diu 1957 (en comptes de 1997) i 1973 (en comptes de 1993). Però no sembla que ningú del diari s'hagi adonat que l'atemptat de Carrero Blanco va tenir lloc el desembre i no el novembre i, a la notícia, hi diu que "el juicio de produjo el 20-N de 1973, coincidiendo con el atentado contra el Almirante Carrero Blanco":

2 comentaris:

Pakiba ha dit...

Cuan donen una informació tindrian que contrastarla correctamen, hi ha una serie de error que son imperdonables.

Ferran ha dit...

Sí,la veritat que són errors que els entendria més en un mitjà com la tv o la ràdio, que lluiten per la inmediatesa, peró en un diari crec que hauríen de ser més curosos,precisament per diferenciar-se dels anteriors.