Puente de la mujer, a Puerto Madero (Buenos Aires)
Foto: Banfield. Wikimedia Commons
Foto: Banfield. Wikimedia Commons
El 19 d'abril de 1867 va néixer a Buenos Aires Elvira Rawson de Dellepiani, una de les primeres dones que van obtenir un títol universitari a l'Argentina. Quan va llicenciar-se en medicina, el 1892, només hi havia una altra dona metge: Cecilia Grierson (1859-1934), que havia acabat els estudis el 1889. Rawson havia estudiat magisteri i va fer de mestra un any abans de començar a estudiar medicina. Es va doctorar amb una tesi titulada Apuntes sobre la higiene en la mujer.
A més de la seva activitat professional en el camp de la higiene i la puericultura, Rawson va dedicar-se a la defensa dels drets de la dona i a la lluita per la millora de les seva condició social. Va tenir una destacada actuació en el Primer Congrés Femení Internacional, que va celebrar-se a Buenos Aires el 1910, en el qual va participar en les sessions de sociologia, dret i educació. El 1919 va fundar, amb Alfonsina Storni. Adelina di Carlo i Emma Day, la Asociación Pro Derechos de la Mujer. Aquesta associació i la Unión Feminista Nacional van lluitar pel vot femení, fins i tot organitzant un simulacre de votació on les dones tenien les seves urnes per votar, tot i que els seus vots no tinguessin cap validesa. Fins al 1951 no s'aconseguirà el vot per a les dones a l'Argentina. Aleshores, Rawson estava ja retirada de tota activitat pública i professional. Va morir a Buenos Aires el 1954.
A Puerto Madero, el barri més jove i amb més vitalitat de Buenos Aires, hi ha un carrer dedicat a Elvira Rawson de Dellepiane. Però Rawson no és l'única dona a qui aquest nou barri ha dedicat un carrer. L'esmentada Cecília Grierson també en té un, i el tenen també altres dones que han destacat en diversos camps: literatura, pedagogia, política, teatre, etc. Una de les dones que es recorda en els carrers de Puerto madero és Azucena Villaflor (1924-1977), una de les fundadores de les Madres de Plaza de Mayo, que va ser segrestada i desapareguda fins que el 2005 se'n van identificar les restes entre les d'uns cadàvers que el 1977 s'havien trobat a les platges de Buenos Aires. A més de carrers amb noms de dona, a Puerto Madero hi ha el Puente de las Mujeres, dissenyat per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava i inaugurat el 2001, i s'hi estant construint dos edificis bessons de prop de 44 pisos que són les torres Mulieris. D'aquesta manera, aquest jove barri de la ciutat ret un homenatge a les dones argentines.
1 comentari:
Quin post més interesant!!! Quan tinguis la possibilitat de passejar per Puerto Madero, veuràs com emociona caminar per carrers amb nom de dona. Una abraçada!!
Publica un comentari a l'entrada