diumenge, 18 d’abril del 2010

Atacada per un virus

Segueixo pendent del núvol islandès i com mes va més convençuda estic que demà no podrè volar al Regne Unit. Però ara hi ha un altra cosa que em preocupa, m'està fent la guitza i m'ha fet perdre ja moltes hores aquest cap de setmana: el virus dels dos accents. Em pensava que el meu ordinador s'havia tornat boig, però és pitjor perquè, al cap i a la fi, la bogeria pot ser inofensiva, i els virus informàtics no acostumen a ser inofensius.

El cas és que aquell ordinador del qual jo estava tan cofoia quan el vaig comprar fa un any (petit i relativament lleuger, però amb molta memòria, una gran resolució de pantalla, etc.), m'ha causat ja molts disgustos. Un de recurrent és la pantalla blava, que quan apareix et tanca de sobte l'ordinador i te'l reinicia --diu que ho fa perquè ha detectat un perill. Un altre, la falla de l'antivirus AVG, que des de fa temps no funciona ni es deixa desinstal·lar. I em van dir que, mentre en tingués instal·lat un, no en posés un altre, perquè podien interferir-se mútuament. I la gota que ha fet vessar el got és aquest virus o cuc del doble accent.

Tot va començar fa un parell de dies. Havia estat treballant normalment al matí i a la tarda i quan al vespre m'hi vaig posar de nou, cada cop que escrivia una paraula que duia un accent, en prémer la tecla de l'accent em sortien dos accents i després la vocal. Per exemple, cami´´ o en comptes de camió. Al principi vaig pensar que era culpa meva, perquè de vegades els meus dits no van a la mateixa velocitat els d'una mà i l'altra. Però, no, es repetia cada vegada que escrivia una paraula accentuada. Vaig mirar si passava només amb el correu (va ser on ho vaig notar), vaig mirar la configuració del teclat, vaig reiniciar l'ordinador, el vaig deixar descansar unes hores... Tot va ser inútil. Dissabte algú va dir-me que era un virus i aleshores se'm va acudir buscar a Internet. Vaig assegurar-me que els webs que trobava fossin seriosos, i finalment he d'acceptar que el meu ordinador està greument malalt. Bé, no sé si greument, però si més no té una infecció que el discapacita per a la feina que jo he de fer, que consisteix bàsicament a escriure textos.

La gravetat del virus, però, ultrapassa aquesta discapacitació per a escriure textos accentuats. Pel que he llegit no és un virus que només fa la guitza a l'hora d'usar l'ordinador, sinó que controla tot el tràfic que es fa via web i captura la informació que s'envia com ara les contrasenyes per accedir a serveis (correu, llocs on estem subscrits, comptes bancaris, etc.). A més, busca i descarrega altres tipus de malware amb els quals està associat i s'amaga en el sistema per evitar ser detectat i eliminat per les eines antivirus i antimalware que l'ordinador pugui tenir.

Si demà continuen tancats els aeroports i no puc marxar, aprofitaré per fer dissabte de l'ordinador malalt i buscaré remei a la seva infecció. que no hi ha mal que per bé no sigui.

2 comentaris:

zel ha dit...

Coi, a mi també m'ha passat alguna vegada, però com que després es pot passar setmanes sense fer-ho estava convençuda que és cosa del teclat que fa figa...

La lectora corrent ha dit...

El cas és que a mi alguna vegada m'ha passat que les tecles que no son de lletres (guions, accents, símbols, etc.) semblava que s'haguessin mogut de lloc, però en reiniciar l'ordinador se solucionava. No se si era un problema de teclat o si ja era el virus que estava fent malifetes però d'una manera menys descarada. Jo en el teu lloc, faria una repassada a la seguretat de l'ordinador. El meu esta ara en descans i demà aniré a buidar-lo i instal·lar-hi de nou el sistema.