dissabte, 15 de desembre del 2012

L'Acadèmia Europaea, a Barcelona


Des d'ahir ja es pot veure en una paret de la planta baixa de l'Institut d'Estudis Catalans aquesta placa que indica l'oficina que l'Acadèmia Europaea tindrà a Barcelona. Tot i que va ser a Europa on van néixer les acadèmies, fins al 1988 no es va constituir una institució d'aquest tipus amb un abast que cobrís tot el continent. Segons indica el seu web, la iniciativa de la seva fundació va sorgir de la Royal Society i es va veure com un complement a l'European Science Foundation, en el seu paper d'entitat coordinadora del interessos europeus de les agències i organitzacions que subvencionen la recerca en els estats europeus.

Els primers temps l'Acadèmia Europea tenia un biaix cap a l'Europa occidental, però amb els anys ha esdevingut una institució paneuropea, i actualment els seus gairebé 3000 membres provenen de 35 estats europeus i vuit són europeus que viuen en altres zones del món. Algunes acadèmies ho són de disciplines específiques; no és el cas de l'Acadèmia Europea, ja que el seu abast és el de les ciències, les lletres i les humanitats. La seu principal és a Londres; té una subseu a la ciutat polonesa de Breslau (Wroclaw en polonès) i ara en tindrà aquesta altra a Barcelona, gràcies a un projecte impulsat des de la Generalitat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Obra Social de la Caixa. Si bé l'oficina estarà a l'Institut d'Estudis Catalans, que és l'Acadèmia de les Ciències, les Lletres i les Humanitats de Catalunya, serà gestionada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Andreu Mas-Colell, conseller en funcions d'Economia i Coneixement, va presentar ahir la subseu de l'Acadèmia Europea. Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans --on va fer-se'n la presentació-- va dirigir l'acte, i van intervenir-hi també el president de l'Acadèmia Europea, Lars Walloe; el regidor d'Educació i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy; el director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Enric Claverol, i el director de l'àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l'Obra Social de la Caixa, Enric Banda.

El president de l'Acadèmia Europea va dir que la subseu de Barcelona estarà orientada especialment a les ciències socials i les humanitats i les seves relacions amb les ciències naturals. A més serà la subseu per al sud d'Europa i l'àrea d'influència mediterrània. Andreu Mas-Colell, com a membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia Europea, es va mostrar molt satisfet que l'Acadèmia establís aquesta subseu a Barcelona.

Andreu Mas-Colell i Lars Walloe
Foto: M. Piqueras (14.12.2012)