divendres, 28 de desembre del 2012

2013, Any (Internacional) de...

Celebracions del 2013 que he localitzat:

- Any Internacional de la Cooperació en l'Àmbit de l'Aigua. Les Nacions Unides van declarar aquest Any Internacional per crear consciència de les possibilitats d'una major cooperació i dels reptes que cal afrontar per a la gestió de l'aigua, tenint en compte l'augment de la demanda d'accés a l'aigua, i de la seva distribució i serveis. Per començar --però no sé si forma part del programa de la celebració-- els dies 15 a 17 de gener tindrà lloc a Abu Dhabi la Cimera Internacional de l'Aigua, una nova plataforma que reunirà polítics, científics i líders empresarials amb l'objectiu de promoure el consum sostenible de l'aigua i en els països àrids i l'accés i la seguretat del seu consum i usos.

- Any Internacional de la Quinoa. Les Nacions Unides van acceptar la proposta de Bolívia, amb el suport de l'Argentina, Azerbaidjan, Equador, Geòrgia, Honduras, Nicaragua, Paraguai, Perú i Uruguai, i de la FAO, de dedicar un any a aquest recurs alimentari d'origen andí, que té un alt valor nutritiu i és un dels aliments més equilibrats i complets.

- Any Internacional de l'Estadística. L'objectiu és difondre el coneixement de la importància de l'estadística als usuaris de les dades governamentals, del sector econòmic i de la comunitat científica, com també en els mitjans, els polítics, els empresaris, els estudiants i el públic en general. La Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de València, l'Institut d'Estadística de Catalunya i la Societat Catalana d'Estadística s'han adherit a l'organització d'aquesta celebració.

- Any de les Matemàtiques del Planeta Terra. Organitzat per més d'un centenar de societats científiques, universitats, centres de recerca i organitzacions per tot el món. Les matemàtiques són fonamentals per estudiar i comprendre els processos dinàmics de tota mena que experimenta el planeta i determinen les condicions meteorològiques, el clima, els processos biològics, les interaccions entre els organismes i també activitats humanes com ara l'economia, l'agricultura, el transport, l'energia o l'ús de l'aigua.

I algunes de les dècades celebrades per les Nacions Unides que encara duren (font: UNESCOCAT):

- Segona Dècada Internacional dels Pobles Indígenes (2005-2014).
- Dècada de les Nacions Unides d'Educació per al Desenvolupament Sostenible (2005-2014).
- Dècada Internacional d'Acció: L'aigua font de vida (2005-2015).
- Dècada de la Recuperació i Desenvolupament Sostenible de les Regions Afectades per la Catàstrofe de Txernòbil (2006-2016).
- Segona Dècada de les Nacions Unides per a l'Eradicació de la Pobresa (2008-2017).
- Dècada de les Nacions Unides dels Deserts i de la Lluita contra la Desertització (2010-2020).
- Dècada de les Nacions Unides sobre la Biodiversitat (2011-2020).
- Dècada Internacional de l'Acostament de les Cultures (proposta UNESCO) (2013-2022)