dijous, 13 de setembre del 2012

Facebook i la privacitat

A través de diversos contactes de Facebook m'ha arribat, en castellà i en català, un avís que és com una cadena en què es fa saber que ningú no té permís per utilitzar la informació total o parcial del perfil de qui posa l'avís en el seu mur. En la versió catalana, diu:
ADVERTÈNCIA a qualsevol persona, institució, agent, agència o estructura governamental, incloent-hi el Govern Federal dels Estats Units, que pugui estar vigilant aquest lloc o qualsevol dels seus llocs associats: NO tenen el meu permís per utilitzar la informació total o parcial del meu perfil, o qualsevol part del contingut aquí publicat inclosos els comentaris sobre les meves fotos o qualsevol altra imatge de l'art publicat al meu perfil. Queda notificat aquí que tenen estrictament prohibit divulgar, copiar, distribuir, difondre o prendre qualsevol altra acció contra mi amb aquest perfil i el contingut. Les prohibicions anteriors també s'apliquen als seus empleats, estudiants, agents i / o qualsevol personal sota la seva direcció o control. El contingut d'aquest perfil és informació privada i confidencial. La violació de la meva intimitat és penada per la llei. UCC 1-308 1-103
---------------
Facebook és ara una entitat de capital obert. Es recomana a tots els membres/usuaris publicar un avís similar a aquest, o si ho prefereix, pot copiar i enganxar aquesta versió. Si no publica una declaració almenys una vegada, indirectament està permetent l'ús d'elements com les fotografies i la informació continguda en les actualitzacions d'estat públic.

I en la versió en castellà (mal traduïda --suposo-- de l'anglès):
AVISO DE PRIVACIDAD:
ADVERTENCIA de cualquier persona o institución o agente y cualquier agencia o la estructura gubernamental, incluyendo, pero no limitado al Gobierno Federal de los Estados Unidos, también usando o vigilancia de este sitio o cualquiera de sus sitios asociados, no tienen mi permiso para utilizar alguna de la información de mi perfil, o cualquier parte del contenido aquí o conten
idas en él, incluyendo, pero no limitado a Mis fotos, y o los comentarios sobre mis fotos o cualquier otra imagen del arte publicado en mi perfil. Se le notifica aquí que tienen estrictamente prohibido divulgar, copiar, distribuir, difundir o tomar cualquier otra acción contra mí con este perfil y el contenido de la misma. Las prohibiciones anteriores también se aplican a su empleado de estudiante, agente o cualquier personal bajo su dirección o control. El contenido de este perfil es información privada y confidencial y la información confidencial. La violación de mi intimidad es penada por la ley. UCC 1-308 1-103
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
( Facebook es ahora una entidad de capital abierto . Se recomienda a todos los miembros que publicar un aviso similar a esta, o si lo prefiere, puede copiar y pegar esta versión. Si no publica una declaración al menos una vez, por lo que indirectamente está permitiendo el uso de elementos como las fotografías y la información contenida en las actualizaciones de estado público.)
En principi, no acostumo a afegir-me mai a cap cadena d'aquestes que diuen "reenvia-ho" (si és un correu electrònic) o "posa-ho en el teu mur" (si es tracta de Facebook). Alguna vegada ho he fet, però sempre després de comprovar el contingut del missatge.

En el cas d'aquest avís, no penso posar-lo al meu mur ni dir a ningú que ho faci, per diversos motius. En primer lloc, perquè quan una persona s'inscriu a Facebook, hauria de saber que hi ha una informació seva que serà sempre pública, com ara el nom, les fotos del perfil i de la portada, les xarxes a les quals està inscrit. Pel que fa a les coses que hi publica, es pot triar si es vol que sigui públic, només visible a les amistats i encara alguna altra forma personalitzada. Convé llegir la normativa de Facebook sobre privacitat. Pel fet d'inscriure's a Facebook s'estan acceptant les normes de Facebook. No serveix de res publicar en el propi mur unes normes que difereixen de les que hem acceptat en inscriure'ns. No té cap validesa legal.

Per altra banda, quina llei és aquesta "UCC 1-308 1-103"? He trobat que l'UCC (Uniform Commercial Code) és un codi relacionat amb les vendes i altres transaccions comercials en els Estats Units. Suposant que tingués alguna relació amb la violació de la intimitat (o privacitat) a Facebook, no crec que fos aplicable fora dels Estats Units.

Si algú no vol que altres persones puguin fer ús del que ell o ella ha publicat a Facebook, ja sigui text o imatges, el que ha de fer és no publicar-ho o eliminar-ho, si ja ho havia publicat. Però si ho elimina, ha de tenir en compte que altres persones podrien haver-ho ja compartit. Allò que pot ser un avantatge, pel que fa a possible difusió, quan es publica a Twitter o a Facebook és també el seu inconvenient més gran: qui ho ha publicat en perd el control completament tan bon punt algú altre ho escampa per la xarxa.

Potser us interessarà:
- "Seen that privacy chain letter on Facebook? Ignore it." Per Elinor Mills. Fa referència a l'avís sobre privacitat que he reproduït aquí.
- 'Viral "Facebook privacy notice is" a hoax'. Per Chenda Ngak. També fa referència a aquest avís i la seva inutilitat.

4 comentaris:

fra miquel ha dit...

Gràcies Mercè, per avisar de l'avís :)
Jo també he rebut, via "carallibre" aquest missatge, però no havia fet res per què em semblava inútil per les raons que tan bé expliques.
Més d'un cop he pensat en anular el meu compte per aquests motius de privacitat, però la veritat és que sé d'altres amics via "carallibre" i jo estic enregistrat com a fra miquel de manera que qui no coneix la meva veritable identitat, penso que, poc mal em podrà fer.
Potser si, a través de la xarxa, amb virus o que sé jo!
Al final crec que tot es redueix a conèixer les eines que tenim i saber utilitzar-les sense fer-nos o que ens facin mal.
Una abraçada

Imma Cauhé ha dit...

Cercant escrits sobre Joana Raspall he trobat el teu blog com comencen a ferse activitats pel centenari del seu neixement, crec que pot interessar-te a tu i als que segueixen el teu blog.Posaré l'informacio que vagi tenint a:
http://joanaraspall.blogspot.com.es/
espero t'interesi i en facis ressó.
moltes gràcies.
Ho escric aquí perquè no sabia on fer-ho.

Mercè Piqueras ha dit...

Fra Miquel, com tantes coses a la vida, la seva bondat o maldat depèn de l'ús que en fem i que siguem conscients de fins on ens poden dur.

Imma, gràcies per la informació. Ja m'ho miraré.

Fina ha dit...

Totalment d'acord amb el teu anàlisi.