dijous, 18 d’agost del 2011

El bernat vermell

Bernat vermell, insecte hemípter

A l'estiu és freqüent veure el bernat vermell (Graphosoma lineatum) damunt plantes de fonoll o de pastanga borda, a les quals parasiten. Amb un sistema de bombeig doble --d'entrada i sortida-- injecten enzims a la planta i n'aspiren la saba ja alterada per efecte dels enzims.

Al llarg del seu cicle biològic, aquests insectes presenten dues coloracions diferents que responen a tàctiques ecològiques també diverses. En la fase de larva --a la primavera-- i en la diapausa, quan s'interromp la seva activitat fisiològica -- al final de l'estiu-- les ratlles negres alternen amb altres de color marró clar, mentre que en la fase adulta --en ple estiu-- canvien a negre i vermell ben viu. En el primer cas es tracta d'una coloració críptica, de camuflatge, que els permet passar desapercebuts en el medi. A l'estiu, en canvi, la coloració tan llampant fa que siguin ben visibles, i sembla que haurien de ser preses fàcils per qualsevol altre animal que s'alimenti d'insectes. Tanmateix, es tracta d'una coloració aposemàtica, que serveix per advertir els possibles depredadors que, si intenten menjar-se'ls, els trobaran repulsius.

Parella de Graphosoma lineatum (bernat vermell)

Aquesta parella estava copulant damunt d'una inflorescència de pastanaga borda, una de les plantes on és freqüent trobar els bernats vermells Les vaig veure fa pocs dies, fent un passeig pel camp prop d'Ulldemolins. La femella pon els ous en la mateixa planta, que és on naixeran i es desenvoluparan les larves de la següent generació.

6 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Molt interessant. M'hi fixaré aquests propers dies que seré, novament, per la Terra Alta, a veure si veig algun escarabat d'aquests que, per cert, semblen portar la samarreta "culé".
Curiós que un Bernat pugui ser alhora un ocell i un escarabat.
"Otrosi", com diuen els advocats: celebro la decisió que va prendre i explica en el post del 16 d'agost.

Lectora corrent ha dit...

Xuriquero, tot i que semblin escarabats, no ho són; pertanyen al mateix grup --hemípters-- que les xinxes fètides (o "bernat pudent").

A més d'un insecte i un ocell, també hi ha un crustaci "bernat": el "bernat ermità", que té l'abdomen tou i es protegeix refugiant-se dins d'una closca buida d'un cargol.

amparo ha dit...

Vaja Mercé!!Mai havia sentit parlar del bernat vermell, tampoc n'havia vist mai cap.
Li'l mostraré al meu fill que també li diuen Bernat, segur que li agradarà molt saber que existeix una animalet amb la samarreta del Barça.
:)

Mercè Piqueras ha dit...

Amparo, no són els colors del Barça, que són blau i vermell, mentre que el bitxet és negre i vermell. Em sembla que és el Milan --l'equip del qual és propietari Berlusconi!-- porta la samarreta negra i vermella.

amparo ha dit...

ah! m'havia paregut que era blau.

De qualsevol forma em sembla, simpàtic un animalet amb el nom de bernat,

Lectora corrent ha dit...

Amparo, em sembla que avui és sant Benet, oi? Si és així, per molts anys al teu fill.