divendres, 7 de gener del 2011

S'il gèle à la Saint-Raymond...

S'il gèle à la Saint-Raymond, l'hiver est encore long (si gela per Sant Raimon, l'hivern encara serà llarg), diu un refrany francès. Es refereix a Sant Raimon (o Ramon) de Penyafort, que està enterrat a la catedral de Barcelona. L'esglésisa en celebra la festivitat avui, 7 de gener. I els advocats el tenen com a patró perquè va escriure algunes obres destacades de dret (canònic, suposo). Quan jo era estudiant, era famós el juicio bufo que celebraven els estudiants de dret el dia del seu patró. No sé si encara es deu seguir fent.

Que el 7 de gener l'hivern encara sigui llarg, no hauria d'estranyar-nos, tant si gela aquest dia com si no ho fa. Però el cas és que, abans, Sant Raimon de Penyafort se celebrava el 23 de gener. De tota manera, caldria saber de quan és aquest refrany, perquè el dia 23 de gener actual no ocupa el mateix lloc en el calendari que ocupava abans de la reforma gregoriana de 1582. Aquell any es van suprimir deu dies del calendari i del 4 d'octubre es va passar al 15 d'octubre. O sigui que, si no em descompto, el dia que correspon al 23 de gener actual devia ser el 2 de febrer abans de la reforma.

I què passa el 2 de febrer? És la Candelera i curiosament, nosaltres associem també el temps meteorològic d'aquest dia amb la llargada de l'hivern: "Si la Candelera plora, el fred és fora; si la candelera riu, el fred és viu. Però tant si plora com si riu, anem de cara a l'estiu." La paremiologia catalana és, en aquest context, més optimista que la francesa perquè acaba afirmant que faci el temps que faci, anem de cara a l'estiu,


Potser us interessarà:
Per Nadal, un pas de pardal (18.12.2009)

Il·lustració: Sant Raimon de Penyafort, església San Nicolò, Treviso (foto Wikimedia Commons)

1 comentari:

Ferran ha dit...

Sí es el patró dels advocats, i es celebra el día 23 de gener,encara que avui sigui Sant Raimon. Va fer unes compilacions de dret canónic "Las decretales" molt importants ja que es van convertir en la propia norma jurídica de la esglesia católica. Però com tots tambè tè una part fosca, va ser inquisidor i autor a la vegada d'un manual per inquisidors. Ho tenia tot. Crec, si no l'han tret que hi ha la Creu de Sant Raimon per els juristes que han fet alguna tasca rellevant, peró la veritat que no ho puc afirmar.
Sigui el que sigui, estic amb la part final ja queda menys per l'estiu....