diumenge, 2 de gener del 2011

Joy Adamson, la "mare" de la lleona Elsa

Joy Adamson i Elsa
En la dècada de 1970 es va fer molt popular una sèrie de televisió en què la protagonista era una lleona de nom Elsa. La sèrie estava basada en una pel·lícula que era la versió cinematogràfica d'un llibre que la seva autora va escriure inspirada en fets reals, en els quals ella havia participat. Sèrie, pel·lícula i llibre duien el mateix títol, Born free (Nacida libre en la versió que vàrem veure aquí). L'autora del llibre era Joy Adamson (1910-1980), naturalista austríaca que va viure molts anys a Kènia, on va tenir cura de la lleona Elsa quan va quedar òrfena.

Joy Friederike Victoria Gessner (coneguda pel cognom del tercer --i darrer-- marit, George Adamson) va néixer el 2 de gener de 1910 a Troppau (ciutat anomenada ara Opava, i que es troba a la República Txeca; però el 1910 era una ciutat austríaca). Es va casar amb un jueu austríac que durant la segona guerra mundial va enviar-la a Àfrica perquè busqués un lloc on poguessin viure els dos tranquil·lament, lluny de l'ambient de guerra i persecució que imperava a Europa. A Àfrica, Joy va conèixer el botànic Peter Bally, que va ser el seu segon marit. Alguns anys després, durant un safari va conèixer George Adamson, que treballava com a guàrdia per controlar la caça. Van casar-se i van establir-se a Kènia.

Elsa era un dels tres cadells d'una lleona que George va veure's forçat a matar quan va atacar-los a ell i a un company. Després George va adonar-se que al lleona, amb el seu atac, estava intentat protegir els seus tres cadells. Se'ls va endur a casa i ell i Joy en van tenir cura durant uns mesos. Quan ja van ser massa grans per continuar vivint en una casa, dos dels cadells van ser enviats a un zoo de Rotterdam. Els Adamson es va quedar el tercer, Elsa, a qui van ensenyar a caçar i la van preparar perquè pogués viure a la selva. Quan la van alliberar, Elsa va dur la vida normal d'una lleona i va tenir cadells, però sempre va mantenir la relació amb la parella que l'havia adoptat i ensenyat a sobreviure.

Joy Adamson va escriure un llibre en què explicava la història d'Elsa. Al principi va ser rebutjat per diversos editors, que no creien aquella història pogués interessar a molta gent.  Fins que va anar a parar a una editora que va saber preveure que aquell llibre seria un bestseller, com va ser, amb milions d'exempalrs venuts.

Gràcies a Youtube podem veure escenes de la vida dels tres cadells a casa dels Adamson, com si fossin animalons inofensius que jugaven amb un altre "cadell":



 Molt interessant és aquest documental de la BBC, El llegat de Nascuda lliure (aquest vídeo és el primer de quatre; els altres poden veure's també a Youtube, part 2, part 3 i part 4);



I el trailer de la pel·lícula Born free:



Foto: Wikimedia Commons

2 comentaris:

Clidice ha dit...

Aquesta història ens va marcar molt als nascuts als 60's que, després d'anar a evangelitzar "negritus" vam adoptar-ne la versió més pop i la idea era anar a l'Àfrica a salvar animals. Vaja que, ara que hi penso, el cas era anar a l'Àfrica. Amb el tranquils que estarien els africans sense nosaltres.

Mercè Piqueras ha dit...

Clídice, jo era bastant "grandeta" quan la van fer. No em va entrar la dèria d'anar a salvar animals, però la sèrie m'agradava força.

Pensant-hi ara, veig que totes aquestes sèries de la selva seguien uns models de guió que eren molt semblants tots. Podies sempre endevinar com acabaria cada capítol i de vegades fins i tot com s'arribaria al desenllaç.