diumenge, 24 d’octubre del 2010

Dins d'una bóta, Niàgara avall

El 24 d'octubre de 1901, Anna Edson Taylor, mestra d'escola de Michigan de 43 anys,va saltar a la fama. I la paraula 'saltar' no podia ser més encertada: es va llençar dins d'una bóta per la més gran de les cascades del Niàgara, l'anomenada Horseshoe Falls (la cascada de la Ferradura o canadenca) que actualment té una alçada d'uns 51 metres.

Anna va ser la primera persona que va saltar Niàgara avall amb èxit, però abans s'havia fet la prova amb un gat, que va sobreviure. Com a mesura de seguretat, la bóta era farcida de material tou per protegir Anna dels cops. Tot i amb això, quan van rescatar la bóta i Anna va poder sortir-ne tenia una ferida al cap i es queixava de dolor entre els espatlles, segons deia l'endemà The New York Times.

El motiu que Anna decidís llançar-se Niàgara avall era la possibilitat que en veia de poder guanyar diners després i així assegurar-se una vellesa còmoda. La idea va venir-li en llegir un article sobre l'Exposició Pan-Americana que es feia a Buffalo i com molts visitants ses sentien atrets per les cascades del Niàgara, que eren aprop. Va posar-se en contacte amb Frank M. Russel, promotor de festes populars i va signar-hi un contracte. Russel no les tenia totes perquè la policia li havia dit que si Anna moria, ell seria acusat d'haver-la ajudat al suïcidi. Per això va voler provar abans si la bóta resistia la caiguda.

Anna no devia fer una gran fortuna gràcies a la seva gesta perquè va morir pobre el 1921. Tanmateix, el seu nom forma ja part de la història de les cascades del Niàgara.

 Niàgara, la cascada de la Ferradura o Canadenca
Foto Anna Edson Taylor: Wikimedia Commons
Foto Niàgara: M. Piqueras (setembre 1988)

8 comentaris:

amparo ha dit...

Vaja quina història més curiosa (per dir-ho d'alguna forma) la de l'Anna Edson.

Segur que no se m'oblida doncs, avui, 24 d'octubre és el meu aniversari.

GAIA ha dit...

Deu ni do la dona, es necessita uns bons ovaris per fer això.
Una història curiosa

Clidice ha dit...

uns bons ovaris o està com una cabra farcida de psicotròpics! Bé, la podríem proposar com a patrona dels esports d'aventura, també :)

Pakiba ha dit...

Assegurar-se una vellesa cómoda o suicidarse, le va servir de poc si va morir tan pobre.

OLGA ha dit...

La pionera del caiac extrem! crec que els meus fills ja la saben aquesta història... Desprès els ho preguntaré.

La lectora corrent ha dit...

Amparo, per molts anys! No està malament la proposta de la Clídice, de proposar-la com a patrona dels esports d'aventura. Crec que abans que ella ho fes, ja ho havien provat alguns homes, però cap va sobreviure al salt.

Galderich ha dit...

"El seu nom forma ja part de la història de les cascades del Niàgara"... i la dels freaks!

S'ha de reconeixer que per fer-te famosa ara és més fàcil, només t'has d'embolicar amb l'ex-d'un famós i sortir per la tele explicant històries que no cal que siguin certes...

Lectora corrent ha dit...

Galderich, tens raó amb això de la fama fàcil. I si era per assegurar-se la vellesa, no li va servir de gaire.