dimecres, 18 de juliol del 2012

Negocis en temps de crisi: un congrés

Al Gore rep el premi Nobel de la Pau 2007
Agafeu unes quantes empreses desitjoses de mostrar-se com a defensores de l'ambient (em resisteixo a fer servir la redundància "medi ambient"). Oferiu-los l'oportunitat que algun representant seu faci una conferència en un fòrum, simposi, congrés o similar. Això, sí, a canvi de patrocini per a l'esdeveniment, que vosaltres reconeixereu en el lloc adient (a més amb categories diverses, segons la seva aportació; "platinum sponsors" podria ser la més alta). Contracteu Convideu una patum del canvi climàtic; si pot ser, avalada per haver aconseguit un premi Nobel. Al Gore seria la persona més adequada. Diuen que cobra 250.000 dòlars per fer una conferència. És molt, és cert; però és una bona inversió, pot atreure molta gent.

Convideu també --no sé si pagant-los alguna cosa o gratuïtament-- representants d'algunes entitats que treballen per la sostenibilitat i la conservació ambiental --fins i tot ecologistes-- i indiqueu que hi donen suport de manera ben visible, en algun lloc del web i en els documents impresos que feu. No us oblideu d'invitar un representant del vostre Govern. Encara que no us donin cap subvenció --si us la donen, millor-- podreu posar el logotip de la Generalitat en el web i en el material de difusió.

Per completar el programa, trieu després alguns conferenciants professionals, dels que saben adreçar-se a tot tipus de públic. Si quan haureu confegit el programa us adoneu que no hi heu inclòs cap dona, feu un esforç per posar-n'hi alguna, encara que només sigui una. No importa de què parli; total només és perquè no diguin que únicament hi ha homes en el programa.

Com a títol de la reunió, penseu en termes que puguin atreure l'interès del públic que voldríeu que s'hi inscrivís. Per exemple, 'economia', 'empresa', 'futur', 'ambient' (no; millor 'medi ambient') són paraules que venen molt bé un esdeveniment. Podríeu anomenar la trobada "Foro de Economía, Medio Ambiente y Empresa". Ja m'imagino el logotip: fons blau, una mena de sol ixent i, amb lletres blanques, "Future Economy" i "Barcelona 2012".

És important que trieu un espai de categoria per celebrar-lo. El Palau de Congressos de Catalunya és un bon lloc. Situat a la zona alta (alta per la seva situació geogràfica i per la categoria del barri on es troba) i prop d'hotels de cinc estrelles on s'allotjaran alguns convidats i possiblement també una part dels assistents de fora.

A l'hora de fixar les quotes d'inscripció, tingueu en compte que, si són molt baixes, podrien frenar la inscripció d'alguns assistents perquè pensarien que la trobada no té prou categoria. Una bona opció seria fer tres tipus d'inscripció, oferint-los prestacions diverses. La més baixa podeu anomenar-la "de plata" i posar-li un preu de 550 euros més IVA. La categoria mitjana podria ser "d'or", amb un preu de 750 euros més IVA. Finalment, convé disposar també d'una categoria especial, la "de VIP", amb un preu de 950 euros més IVA.

Aquestes tarifes serien per a qui fes la inscripció amb força temps per endavant, posem fins a dos mesos o dos mesos i mig abans que se celebri el fòrum. A partir d'aleshores, els preus podrien ser 650, 950 i 1200 euros, més els respectius IVA. Us suggereixo que, als inscrits com a VIPS, els oferiu un sopar amb el convidat d'honor, Al Gore. Podeu estar segurs que molta gent pagaria el que fos --fins i tot una quota extra-- per participar en un sopar amb l'exvicepresident dels Estats Units i premi Nobel de la Pau.

Quan feu els primers números, potser us semblarà que esteu fent una inversió massa alta per a un negoci que no sabeu si podrà sortir bé. No us espantéssiu! Malgrat la crisi, hi ha empreses que dediquen molts diners a la seva promoció, especialment per mostrar una imatge corporativa que destil·li un fort compromís social. I què millor que participar en un fòrum on es debat sobre la contribució de les empreses en el desenvolupament social i l'assoliment d'un futur sostenible? I hi ha molta gent que, de manera individual, també està disposada a pagar aquestes quotes, considerant-ho com una inversió per a la seva carrera. Aquest Fòrum pot ser un lloc per fer contactes professionals per al futur.

Encarregueu un web atractiu, on a la part superior, s'hi vagin veien imatges que evoquin el canvi climàtic i la sostenibilitat  i de tant en tant hi aparegui la imatge d'Al Gore; que qui hi entra s'adoni de seguida que compteu amb un convidat d'honor de la màxima categoria. Hauríeu de disposar de tres versions del web: castellà, anglès i català. De tota manera, pel català no us amoïneu. Podeu prescindir-ne i que, quan la gent cliqui el botó quatribarrat, s'obri una finestreta que digui "En construcció".

Tot això ho anava ruminat jo des de fa setmanes, però ve't aquí que algú ho ha pensat abans i aquest fòrum ja existeix i fins i tot hi ha ja les dates fixades per a la seva celebració: 19 i 20 d'octubre de 2012. Per cert, segons el web del Fòrum, se'n farà la presentació oficial el proper dimarts, 24 de juliol, a les 11 del matí, en el Departamento de Territorio y la Sostenibilidad.

Foto d'Al Gore, de Kjetil Bjornsrud (Creative Commons, 3.0)

7 comentaris:

Clidice ha dit...

Veus que bonic? després diràs que n'hi ha que no treballen. #quilsvafotre!

Mercè Piqueras ha dit...

Sí, Clídice, sempre hi ha gent espavilada. El que m'agradaria saber és qui hi ha al darrere d'aquest congrés. L'entitat que suposadament l'organitza és un empresa que igual munta congressos, concerts o altres esdeveniments per a molta gent. Crec que hi ha d'haver alguna persona o entitat amb contactes i influències a molts nivells. No tothom pot aconseguir que li facin la presentació d'un congrés en un Departament de la Generalitat.

fra miquel ha dit...

Es veu que no se n'han sortit amb la versió de la pàgina en català. Acabo d'entrar-hi i ja no apareix l'enllaç de les quatre barres...
Encara hi ha gent que no nota la crisi i que pagarà per ser present a en aquest congrés...
Una abraçada

Mercè Piqueras ha dit...

Fra Miquel, gràcies al teu comentari, m'he adonat que estan de rebaixa. Han canviat les tarifes; ara només hi ha dues categories i uns preus força inferiors als d'abans. A més, mantenen el preu sense augmentar fins al 15 de setembre.

Unknown ha dit...

Sembla que ens hagis gastat una broma! Mentre llegia el teu article anava pensant que segur que en algun lloc algú feia coses així, però que no ens assabentàvem. Ara ja ho sabem!
Per cert, veig que ara tenim un nou departament a la Generalitat: "territorio y la sostenibilidad"; què se n'ha fet del departament de "territori i sostenibilitat"?

Mercè Piqueras ha dit...

Xavier, No sé si han vist difícil que es compleixin les seves expectatives, o si potser algun dels patrocinadors els ha dit que en feien un gra massa, amb aquells preus, però les rebaixes d'estiu també han arribat a aquest congrés: han abaixat molt les tarifes. I l'enllaç a la versió catalana del web ha desaparegut. De fet, si hi clicaves, s'obria una finestreta amb un avís que deia "en construcció".

Unknown ha dit...

Ha ha ha!! . . què bo! Exactament el que tu deies: l'opció en català perquè no sigui dit . . . . (i per rebre ajudes de la Generalitat), però quan cliques està "en construcció".