dimarts, 25 de gener del 2011

Twitter i Egipte

WOWZA. #jan25 on TwitpicSi és cert el que diuen algunes piulades rebudes des d'Egipte, el govern d'aquell país es deu haver adonat del poder de Twitter, que permet enviar a tot el món informació instantània de la jornada de revolta. Potser per això, en aquell país, l'accés a Twitter està bloquejat (no puc assegurar-ho, però, només ho he llegit en alguna piulada). En les llistes #jan25 i #egypt alguns els aconsellen que, per a esquivar la censura, entrin a twitter pel web d'una universitat estrangera.

En els missatges més recent molta gent prega a Europa i els Estats Units que demanin als seus mitjans que cobreixin els fets que s'estan desenvolupant a Egipte. Moltes de les notícies són confuses. Hi ha qui diu que Mubarak i la seva família han marxat del país. Sigui com sigui, la tecnologia ha canviat el món en molts pocs anys. primer van ser els mòbils i els "passa-ho", després s'hi han ajuntat  Facebook i, sobretot, twitter, amb les piulades que, amb un sol tweet, difonen el missatge per la xarxa immediatament.

A Youtube ja hi ha vídeos i fotos de les manifestacions pels carrers d'El Caire. I crec que, de vegades, més important que per mostrar-ho al món és perquè ho vegi la gent del propi país si hi actua la censura i els mitjans estan emmordassats. Com aquella dita castellana que diu que "no se puede poner puertas al campo", tampoc se'n poden posar a la xarxa, perquè fins i tot quan les hi posen hi ha maneres per esquivar-les. Desitjo molta sort als egipcis.

Foto: hebsontwitt, a http://twitpic.com/3tcm0m

3 comentaris:

Ferran ha dit...

Hem sembla que Egipte no serà igual que Tunisia, avui he escoltat una declaració de suport al govern per part de H.Clinton, de totes formes tot el nord d'Africa està convulsionat,es un punt d'inflexió, peró cap a on?

Marga BC ha dit...

De moment esclaten revoltes, després ja veurem com acaben.
A Tunísia, la policia ataca de nou els manifestants que no aconsegueixen fer fora del govern provisional tots els membres que desitjarien.
Crec que Egipte encara ho té més cru.

La lectora corrent ha dit...

És cert que són moments difícils els que travessen aquests països, però crec que és un moment també d'esperança. El jovent i moltes dones hi estan participant, el poble ha reaccionat davant la situació que arrossegaven de molts anys, amb un país molt ric, però amb la riquesa molt mal repartida. Si no s'hi posen pel mig els fonamentalistes religiosos, crec que poden anar per bon camí.

Avuit torno a parlar del paper de les xarxes en aquesta revolta, que segueixo gràcies a les piulades d'una periodista científica egípcia que conec.