dissabte, 29 de gener del 2011

10.23 Homeopatia, res de res

Quan us recepten un antibiòtic, un antiinflamatori, un somnífer o un medicament per baixar la pressió arterial, us atreviríeu a prendre-us de cop totes les càpsules o pastilles d'una capsa? Suposo que no, excepte que ho féssiu amb ànim suïcida. Doncs no recorreu mai a un "medicament" homeopàtic per suïcidar-vos, perquè no aconseguiríeu el vostre objectiu.

Enguany, per segona vegada es duu a terme la campanya "10.23 Homeopatia, res de res", iniciada el 2010 al Regne Unit, quan grups de persones escèptiques de l'homeopatia van engolir en públic caixes senceres de preparats homeopàtics. La finalitat era demostrar que en els medicaments homeopàtics no hi ha res i que, a diferència de qualsevol medicament, prendre'n una sobredosi no afecta la salut, perquè és com prendre caramels. Fa poc, llegia un titular d'un diari que deia "L'homeopatia funciona..." i a continuació, en lletra petita, "...com un placebo". I és que és això el que és, un placebo, un medicament fals que té l'aspecte d'un medicament real, però que únicament conté productes inerts.

Els remeis homeopàtics es preparen mitjançant una sèrie de dilucions d'una substància inicial, seguides d'una vigorosa agitació que diuen que transmet a l'aigua part de l'essència espiritual d'aquella substància. Curiosament, com més diluït sigui el producte més potent sembla que seria. Les boletes homeopàtiques es preparen amb una substància inert, que pot ser un sucre, en el qual es col·oca el remei Al final del procés, la dilució és tan gran que, per ingerir tans sols una molècula del principi actiu que s'ha anat diluint, seria necessari prendre moltíssims milions de boletes homeopàtiques.

El 2010 un grup d'escèptics britànics (la Merseyside Skeptics Society) van endegar la iniciativa 10.23 per cridar l'atenció de la ciutadania sobre la realitat de l'homeopatia. El dia 30 de gener de 2010, a les 10.23 del matí, més de 400 persones van prendre una sobredosi de productes homeopàtics davant les botigues Boots', una popular cadena de botigues que venen productes d'higiene personal, cosmètica i farmàcia, entre els quals hi ha productes homeopàtics. Un grup d'escèptics de Madrid van unir-se als britànics en aquesta experiència, que es pot veure en aquest vídeo:



Enguany la campanya, que s'ha estès a moltes ciutats fora del Regne Unit, es durà a terme el proper dissabte 5 de febrer. A Barcelona, un grup de persones voluntàries s'ajuntaran a la Rambla, davant la font de Canaletes per ingerir el contingut de caixes senceres de "Sedatif PC", un suposat somnífer homeopàtic. Diuen que han triat aquest producte perquè últimament s'ha detectat que hi ha productes homeopàtics que contenen principis actius com ara àcid acetilsalisílic (aspirina), amb la qual cosa potser sí que funcionin, però allò que fa que funcionin és l'aspirina que duen incorporada. El "Sedatif PC", en canvi, només duu el sucre o excipients per donar-li sabor. Com en altres llocs del món, l'hora serà les 10.23 am.

Per què una hora tan estranya en comptes de les 10.00 o les 10.30, per exemple? Les 10.23 fa referència al nombre a l'anomenada constant d'Avogadro que és 6,022 × 1023, que és la quantitat de partícules contingudes en un mol de qualsevol substància (un mol equival al pes molecular expressat en grams). Les dilucions que es fan en la preparació dels productes homeopàtiques són tan grans que físicament (o potser químicament?) és impossible que en l'aigua amb què impregnen les boletes homeopàtiques hi hagi res més que aigua. Per tant, quan es compren medicaments homeopàtics s'està comprant una dosi de placebo. Però si hi ha gent a qui funciona, jo no li treuré pas la il·lusió.

Potser us interessi:
10.23 A l'homeopatia no hi ha res (30.01.2010) Comentari sobre la primera campanya 10.23
Telleria C, Sanz VJ, Sabadell MA "¿Es efectiva la homeopatía? Informe realizado a petición del Insitiut d'Estudis de la Salut-Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya.
Gámez, LA (2005) ¿Funciona la homeopatía? El Correo (5..2005) Reproduït en línia a: Círculo Escéptico

10 comentaris:

Raquel ha dit...

Sempre vaig ser escèptica amb l'homeopatia fins al dia que una companya de facultat em va explicar que el seu treball de recerca a Batxillerat el va fer sobre l'homeopatia.

Em va explicar com es feien les boletes, les dilucions infinites i tot això que acabes d'explicar. Recordo el concepte de "la memòria de l'aigua" cosa que em va fer riure força descontroladament enmig d'una classe de pràctiques...

Des d'aquell dia no sóc escèptica, sinó que rebutjo l'homeopatia com tot allò que s'utilitza per enganyar el personal.

Per què ens tracten de tontos? No ho entendré mai.

Molt bona entrada al bloc. :)

Anònim ha dit...

treballo en sanitat i conec força bé la farmacología i a més tinc Fribromialgia ( per la gent que no ho sap el teu cos es dolor,i una caricia tendre pot resultar dolorasa) dons bé prenia diariament 6 ibuprofens ; com vosaltres éra escèptica, peró ho vaig provar i en trobo molt millor. Esclár que no pots notar res amb una sobredósis de homeopàtics ya que el tractament és a llarga durada.
La actual farmacologia es basa en el que avui coneixem com homeopatía. Us heu parat a pensar el per qué de les nostres malalties? i per qué hi han més malaltíes?, a part de l'envenenament de la terra? el nostre cos es prou intel·ligent per reaccionar i cridar la atenció.
M'Agradaria que pogeu desbridar la filosofia de la homeopatía.
Et demano perdó per extendre'm tant
Salutacions
Mercè

La lectora corrent ha dit...

Gràcies pel comentari, Raquel. Quan va publicar-se el famós article de la memòria de l'aigua, semblava que s'havia trobat una explicació a l'homeopatia. Però després es va saber que, darrere l'article, hi havia un frau.

Mercè, no t'has de disculpar per estendre't; al contrari, agraeixo que hagis explicat la teva experiència.

Sé què és el dolor crònic perquè pateixo artrosi, a més de fatiga crònica. Des de fa alguns anys el dolor i jo som companys de viatge i perquè la relació no sigui tan tensa prenc diàriament ibuprofè i un analgèsic (i naturalment, em toca prendre un protector d'estómac). He provat algunes vegades de deixar l'ibuprofè, però he de tornar-hi sempre, sobretot pel dolor dels meus genolls.

Gregorio Marañón va dir fa anys: "no hay enfermedades, sino enfermos". Em fa l'efecte que la medicina és una de les ciències menys exactes que hi ha (la meteorologia en seria un altre), perquè cada "experiment" --el tractament amb un fàrmac-- depèn de moltes variables i no hi ha dos pacients iguals --ni tan sols els bessons.

Però en el cas de l'homeopatia hi ha un fet objectiu: que és impossible que una boleta del producte homeopàtic contingui tan sols una molècula de la substància original. De tota manera, com deia algú en una entrevista, hi ha gent a qui funciona bé com a placebo.

Alguna vegada he confessat el placebo que jo prenc: actimel. Hi ha qui diu que això que fa augmentar les defenses és una enredada de Danone. Però el cas és que, des que en prenc --ja fa bastants anys--, el meu herpes, que abans es deixava notar molt sovint, gairebé no surt i quan ho fa és molt poca força. Efecte placebo? Potser, però tant me fa que sigui per efecte placebo com per efecte estimulador del sistema immunitari. Per tant, el seguiré prenent. I si a tu et va bé el remei homeopàtic, doncs fas bé a continuar prenent-lo, encara que jo i altres escèptics pensem que allò que notes l'efecte placebo.

Carme Vilaró Rovira ha dit...

Estic convençuda que una sobredosis de medicament homeopàtic no fa cap mal.
Desgraciadament, una sobredosis d'antibiòtic receptat pel metge per curar un ronyó, ha desfet el fetge d'una persona que estimo.
No ho dic jo, ho ha dit el metge especialista.
Si algú vol comprovar l'efecte curatiu del medicament homeopàtic només ha de prendre Oscillococcinum quan tingui símptomes de grip.
Aquesta gent que es troba per demostrar que l'homeopatia no serveix... no tenen res millor per fer?

La lectora corrent ha dit...

Carme, el que dius sobre les sobredosis és cert. Com hauria de fer mal una sobredosi d'un producte que només és aigua i un sucre? (Potser sí que faria mal si la sobredosi la prengués una persona diabètica.)

I ningú no nega que una sobredosi d'antibiòtic, antidepressiu, somnífer, o un hipotensor pot tenir greus conseqüències.

Pel que fa al medicament contra la grip, no a tothom li va bé. De tota manera, al cap d'uns dies, prenguis el que prenguis, la grip o el refredat passen.

Continuo dient que no estic en contra que la gent faci servir medicaments homeopàtics, si troben millora en els seus mals. Però caldria que sabessin que allò que prenen és una dosi de placebo que han comprat a preu de fàrmac. (Jo tinc el meu placebo --l'actimel-- i com que em funciona, segueixo prenent-lo; entre d'altres coses, perquè m'agrada molt i també m'aporta vitamines i calci.)

Anònim ha dit...

Hi ha un estudi cientific que dóna pastilles homeopàtiques a un grup d'animals malalts i pastilles placebo a unaltre grup d'animals malalts. És curiós, però el primer grup evoluciona favorablement i l'altre empitjora. Els animals no tenen consciència i no capten l'efecte placebo, i els resultats demostren l'eficàcia a llarg plaç de l'homeopatia.

La lectora corrent ha dit...

Anònim lector o lectora, si llegeixes això t'agrairia que em donessis la referència d'algun article que descrigui l'estudi que esmentes o més dades per poder buscar-lo a Google Scholar.

Anònim ha dit...

Als meus nens, quin efecte placebo els pot fer ? No saben ni si es medicament o no i t'asseguro que mal no els hi fa. La medicina tradicional t'explico el mal que fa cada vegada que et prens un voltaren, etc..

Josep Mª ha dit...

L'altre día vaig pendre una aspirina i no vaig notar res. El día següent un ibuprofeno i tampoc. I realment la gent creu que funciona? Deu ser placebo com la homeopatía. O será que he tenir un simptoma per que em faci efecte? Doncs la homeopatia també. I es mes, la homeopatia funciona per tomas. Si prens una dossi cada 30 minuts et farà més efecte que si prens moltes boletes de cop. Sencillament perque es fan servir dossis tan baixes, que es la mateixa quantitat 2 boletas que 10.
Que fàcil es criticar i fer el tonto (perque no ho prenen correctament) quan no es sap sobre un tema.

Per cert, el famós número de Avogadro, ens indica que a partir de la 12 Ch no hi ha quimica del producte, pero si que hi ha a menys dilució, com la 9, 7, 5 Ch que son les mes utilitçades. Pero s'han fet, no es d'ara, molts estudis que demostren que a l'aigua queden restes de l'estructura molecular que la substancia original, que explica el perque funcionen els productes homeopàtics.

Per últim comentar que la Llei de Similitud que dona forma i cos a la homeopatía, també la fa servir la medicina convencional, amb tractaments a dosis reduides que fan l'efecte contrari que a dossis altes.

La homeopatía, vulgueu o no, funciona i no es unicament placebo.

Unknown ha dit...

El meu nom es Sara , i tinc molt a dir primer que res us diré que fa 30 anys que prenc homeopatía, per a els que no ho conegueu hi ha dues classes de homeopatía la unicista i la complexa, la primera es la de un sol component o sigui la de les boletes blanques petites i l´altra que es amb gotes i té diversos components, a mi personalment em funciona millor la complexa, podeu pensar si voleu que lo meu es l´efecte placebo, però que pensareu si us dic que el meu fill quan tenía 4 mesos va tenir una infecció d´orina desprès d´haber anat al hospital per urgències al CAP del meu poble2 copsen dos dies on la doctora jefa del cap es va saltar olímpicament el protocol dien que ella había criat a 4 fills i el meu fill sols no podía agafar el son vaig tornar al CAP un tercer cop un tercer dia i un altra doctora seguint el protocol li va mirar l´orina i em va dir " ja podem rezar per que no li hagi passat l´infecció d´orina als rinyons, no li vaig deixar que li fiques l´antibiotic al meu fill, em va tractar de boixa. truco al meu metge homeópata li comento em reb urgent li donem al meu fill la medicació homeopàtica no nomes es va curar si no que no va tenir cap efecte secundari nociu. Avui dia el meu fill te 15 anys no ha pres mai un antibiòtic ni tan sols una aspirina infantil i meny les dosis de caball del EPIRETAL, es un noi molt sa i un esportiste magnífic, no sols per pendre homeopatía s´enten. Conclusió l´efecte placebo amb un nen de 4 mesos no existeix.
Que us creieu que les industries farmacèutiques i les comissions mèdiques no tenen res a veure amb les """nostres """" creéncies. Us heu parat mai a pensar?...........................