divendres, 31 de desembre del 2010

2011 any de...

Algunes celebracions que tindran lloc el 2011:

Any Internacional de la Química. És una celebració dels èxits de la química i les seves contribucions al benestar de la humanitat. El seu lema és Química, la nostra vida, el nostre futur". Hi haurà activitats per tot el món.



Any Internacional dels Boscos. Té com a objectiu conscienciar la població de la necessitat de conservació, desenvolupament i gestió sostenibles de tota mena de boscos.



Any Internacional de les Persones d'Ascendència Africana. Té com a objectiu enfortir les mesures nacionals i la cooperació regional i internacional en benefici de les persones d'ascendència africana en relació al gaudi ple dels seus drets econòmics, culturals, socials, civils i polítics, la seva participació i integració en tots els aspectes polítics, econòmics, socials i culturals de la societat, i la promoció d'un major coneixement i respecte de la diversitat del seu patrimoni i de la seva cultura.
 
Any Internacional de la Joventut  (agost 2010-2011) Per difondre entre el jovent els ideals de la pau, el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, la solidaritat i la dedicació als objectius del progrés i el desenvolupament.


Any Europeu del voluntariat. Celebra el compromís de milions de persones que, a Europa, dediquen part del seu temps lliure a treballar en tasques social. També vol esperonar les tres quartes parts de la població europea que encara no participen del treball voluntari.


Any del Rat Penat (2011-2012) Per difondre el coneixement d'aquest grup de mamífers que tenen un paper destacat en el manteniment dels ecosistemes i l'economia humana. Malgrat que sovint passin desapercebuts, els rats penats es troben gairebé per tot el planeta i les 1200 espècies que se'n coneixen constitueixen gairebé la quarta part de les espècies de mamífers. En les darreres dècades les poblacions de rats penats han minvat molt i ara moltes espècies estan en perill d'extinció.



A Catalunya se celebra l'Any Joan Maragall, per commemorar el centenari de la mort de Joan Maragall (1861-1911).
 
Polònia, celebra l'Any de Milosz (1911-2004), per commemorar el centenari del naixement de Czeslaw Milosz, escriptor compromès en la lluita contra el comunisme.


La República Txeca 2011 celebra l'Any dels Rosenberg (dinastia que va regnar a la Bohèmia del sud fins al 1611).

 I la dècada 2010-2020 (en realitat són onze anys i no una dècada) també té uns objectius en altres àmbits:

Dècada pels Deserts i la Lluita contra la Desertificació. Per promoure accions que protegeixin les terres seques per evitar que esdevinguin deserts. 2.100 milions de persones viuen en territoris de secà que estan amenaçats de desertificació

2010-2020
Dècada d'Acció per la Seguretat en la Carretera. En el món, cada sis segons una persona mor o queda amb greus seqüeles a conseqüència d'algun accident de circulació