divendres, 24 de desembre del 2010

Jane Lubchenco, personatge de l'any per a la revista "Nature"

Gestionar un desastre ecològic com el vessament de petroli de la plataforma de BP en el golf de Mèxic o la política pesquera per combatre els efectes de la sobreexplotació dels recursos marins d'un país amb molts de milers de costa --els Estats Units-- han estat dues tasques que ha hagut d'afrontar el 2010 Jane Lubchenco. La revista científica Nature ha triat, com a personatge de l'any 2010, aquesta biòloga que dirigeix l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica del Govern dels Estats Units (NOAA, de les sigles en anglès de National Oceanic and Atmospheric Administration).

Lubchenco, experta en ecologia marina, ha tingut un any especialment intens al front de NOAA. Aquesta institució ha de dirigir la recerca i afrontar problemes ambientals marins i atmosfèrics en camps molt diversos. S'ocupen per exemple, de la previsió i control de les condicions meteorològiques, del control de la qualitat de les aigües costaneres, de l'estudi i comprensió de fenòmens com ara els tornados, els huracans, les grans sequeres, esdeveniments oceànics (El Niño, La Niña), els canvis en la capa d'ozó, les variacions en les taques solars, i dels problemes causats per la sobreexplotació pesquera o els canvis en l'acidesa del mar causats per l'augment del CO2 atmosfèric.

La gestió de la política pesquera duta a terme per Lubchenco per fer front a la sobreexplotació ha estat molt ben vista per les entitats ecologistes i pels experts en gestió marina, però no va agradar gens als representants de la indústria pesquera; amb una visió a curt termini, van veure perillar els seus interessos econòmics. A Gloucester (Massachusetts), els pescadors van protestar exposant uns maniquins vestits de pescadors i penjats del coll per indicar que el Govern els ofegava amb les noves normes de pesca. Per causa de les protestes, alguns membres del mateix partit d'Obama van demanar al president que destituís Lubchenko del seu càrrec.

Però, a Lubchenko, més mal de caps que la sobreexplotació pesquera, li deu haver causat la marea negra del golf de Mèxic originada per l'explosió que el 20 d'abril de 2010 es va produir en una plataforma petrolífera de BP. Aquest vessament de petroli es considera un dels desastres ecològics més grans dels Estats Units, i durant uns mesos la comunicació a la societat del que hi passava no va ser la més adient. Algunes de les mesures preses en la gestió d'aquest episodi també van ser impopulars entre un grup de professionals que viuen del mar en la zona afectada, que es va tancar per a la pesca i la recol·lecció d'espècies marines fins que no es va tenir la seguretat que el peix i el marisc podien consumir´se sense cap perill.

Ara fa gairebé dos mesos que a les aigües del golf de Mèxic no s'hi veu petroli, però investigadors de la NOAA continuen treballant-hi per avaluar les conseqüències del vessament. Des de l'abril, la mateixa Lubchenco viatja sovint a la costa d'Alabama i Mississipi per conèixer de primera mà els efectes del desastre i poder prendre les mesures adients. No és estrany que Nature l'hagi considerada  "Newsmaker of the Year" (generadora de notícies de l'any).

Potser us interessarà:
Monastersky R. In the eye of the storm. Nature 468 (23.12.2010):1024-1028
Restore TheGulf.gov Web del NOAA dedicat al vessament del Golf de Mèxic i les seves repercussions , amb informació detallada sobre molts aspectes del desastre ecològic. En anglès, però conté informació en altres llengües.
Jane Lubchenko o l'encertada tria d`'Obama (22.12.2008)