dilluns, 2 de juny del 2008

Segell de Joan Oró

Per fi ha sortit el segell dedicat a Joan Oró! Avui se n'ha fet la presentació a la Universitat de Lleida. En acabar l'acte han ofert a les persones assistents un sobre de primer dia que cadascú timbrava amb el mata-segells especial. Heus ací el sobre:

A la dreta, el segell amb una imatge de Joan Oró, amb el seu somriure característic. A l'esquerra, un dibuix que suposadament també representa Joan Oró (està escrit el seu nom), segurament quan era més jove. Vegem la part de l'esquerra només:

Compareu-la amb el senyor que surt en aquesta foto:

Posaria la mà al foc que el dibuix està tret d'aquesta foto. Potser en el bloc no s'apreciï bé, però l'ombra en el cap i en la corbata són idèntiques. Doncs bé, aquesta foto no és de Joan Oró, sinó de Stanley L. Miller! De tota manera, en fer aquesta espifiada, a Correus no sabien que feien un homenatge conjunt als dos científics que van iniciar una especialitat científica anomenada química prebiòtica. El 1953, Miller, que era un estudiant de doctorat a la Universitat de Chicago, va aconseguir sintetitzar aminoàcids, els compostos que formen les proteïnes i que es creia que només podien sintetitzar els éssers vius. Per altra banda, Joan Oró, el 1959 va sintetitzar l'adenina, una molècula essencial per a la vida perquè forma part dels àcids nucleics. Aquests dos treballs van obrir el camí per als estudis experimentals sobre l'origen de la vida

Joan Oró (1923-2004) i Stanley Miller (1930-2007) van mantenir una gran amistat i van col·laborar en moltes ocasions. Ve't aquí que Correus els ha unit en aquest sobre per a la posteritat.

Actualització, 3 de juny de 2008
M'han dit dues persones que es mouen en el món de la filatèlia, que Correus ha fet retirar els sobres del primer dia de circulació del segell dedicat a Joan Oró i que
aviat en tornarà a sortir un altre. Suposo que per algun conducte els va arribar la informació de la pífia comesa en el dibuix. Tenint en compte que aquests sobres, per definició, són "del primer dia de circulació" del segell i que el segell ja estava ahir a la venda, serà una paradoxa que el sobre que surti deu o quinze dies després continuï anomenant-se sobre "del primer dia de circulació".

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jajajaaaa! Molt bó, realment!

Joan Vicenç ha dit...

És a dir que sense voler fan més be la feina que si la fan aposta. Vull dir aparellant els dos amics científics.

De totes maneres, aquesta gent, deu cobrar per fer ficades de pota com aquesta?

Et felicito pel blog. Salut!

Cesar Sanchez ha dit...

Una pieza que los filatélicos, amantes de las rarezas, buscarán y pagarán a precio de oro (vaya, no intentaba hacer un juego de palabras, ha salido solo).