dilluns, 31 de maig del 2010

Les noies, en el punt de mira de la indústria del tabac

NOTA: Aviso que aquesta entrada pot ser desagradable per a persones sensibles.

Des del 1987, cada 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense Tabac, i cada any se centra en un tema diferent relacionat amb el consum de tabac. El d'enguany és "Gènere i tabac: la promoció del tabac adreçada a les dones".

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a Europa, la proporció de dones fumadores varia molt d'uns països a uns altres, però es donen bàsicament tres models:
  • En els països nòrdics i alguns d'occidentals, no es fuma molt --ni homes ni dones-- i la tendència és que la proporció de població fumadora continuï baixant.A Noruega, per exemple, fumen el 30 per cent dels homes i el 30 per cent de les dones i als Països baixos ho fan el 33 i el 28 per cent, respectivament,
  • En molts països del centre i sud d'Europa, els homes fumen molt, però les dones també fumen bastant. A Grècia, per exemple, fumen el 63 per cent dels homes i el 47 per cent de les dones; a Àustria ho fan el 47 per cent dels homes i el 41 per cent de les dones.
  • En els països de l'antiga URSS, els homes són molt fumadors i les dones poc, tot i que en alguns països la proporció de dones fumadores està augmentant ràpidament. A Armènia, per exemple, fumen un 61 per cent d'homes i un 3 per cent de dones; a Letònia ho fan el 53 per cent dels homes i el 24 per cent de les dones.
En el món, hi ha 200 milions de dones fumadores del conjunt de més de mil milions de persones (homes i dones) que fumen. Aquest diferència entre homes i dones, a Europa està disminuint molt entre el jovent a tots les països. Les empreses tabaqueres sembla que intenten que aquesta diferència sigui mínima i les seves campanyes publicitàries, que associen el tabac amb la bellesa, el luxe, el poder i fins i tot la salut de les dones-- estan pensades per a atreure les noies a l'hàbit del consum de tabac. Segons el Departament de Salut, el 24,3 per cent de les dones de Catalunya són fumadores, i en les edats entre 14 i 18 anys, les noies fumen més que els nois.

L'OMS informa dels riscs específics del tabaquisme en la salut de les dones:
  • El tabac augmenta el risc que les dones pateixin molts tipus de càncer, com ara de boca, de faringe, de laringe, d'esòfag, de la bufeta de la fel, de pàncrees, de ronyó i del coll de l'úter, a més d'augmentar el risc de patir leucèmia mieloide. El tabaquisme també està relacionat amb el càncer de mama premenopàusic
  • Les dones fumadores tenen més probabilitats de patir la malaltia pulmonar obstructiva crònica, que és una resposta inflamatòria al fum del tabac. Un estudi publicat a la revista Lancet el 1997, quan aquesta malaltia era la sisena causa de mort al món, preveia que el 2020 podria arribar a ocupar el tercer lloc en aquest rànquing.
  • Les dones fumadores tenen més problemes d'infertilitat i, si fumen durant l'embaràs, augmenta el risc d'un part prematur o que la criatura neixi morta o que mori al poc de néixer. A més, la producció de llet pot ser inferior que en les dones no fumadores.
A Catalunya, moren anualment 1700 dones (entre 4 i 5 cada dia)per causa del tabaquisme.

Ja sé que aquesta foto que poso a continuació és molt desagradable, però malauradament és real, és un fragment de pulmó d'una persona fumadora:

Si us atreviu a veure-ho a una escala més petita, cliqueu aquí. Si voleu veure encara de més a aprop els emfisemes i les cavitats recobertes de sutge (les taques negres de la foto), cliqueu damunt de la foto que us haurà aparegut ampliada. Fa basarda!

Ahir vaig sentir en un telenotícies que, malgrat la llei del tabac, el nombre de persones fumadores havia augmentat a Espanya. No és estrany. Des que es va implantar aquesta llei descafeïnada, un dels llocs on més es fuma és en el bars. Un lloc on les circumstàncies faciliten l'oferir o acceptar una cigarreta. Per a quan una llei que finalment prohibeixi fumar en tots els espai públics?

Foto: Dr. Edwin P. Ewing, Jr, 1974 (Arxius del "Center for Disease and Prevention, CDC, dels Estats Units, domini públic)

4 comentaris:

Raquel ha dit...

Per a quan una llei que finalment prohibeixi fumar en tots els espai públics?

Jo també m'ho pregunto.

Pel que fa a la foto: ja aniria bé que n'ensenyessin més sovint. Potser faria canviar les coses.

La lectora corrent ha dit...

Raquel, diuen que una imatge val més que mil paraules. Potser si, en comptes de l'avís que el tabac mata damunt els paquets de tabac, hi posessin algunes imatges com aquesta, la gent fumadora seria més conscient del mal que estan fent a la seva salut. Fa anys vaig viure de prop el desenvolupament de la malaltia que, en uns pocs mesos, va acabar amb la vida d'una amiga meva fumadora: un tipus de càncer de pulmó que no és operable i que és exclusiu de persones fumadores. Va ser horrible! Aleshores vaig començar la meva creuada contra el tabac --inútil, perquè convisc amb una persona que segueix fumant, tot i que dins de casa nostra ja fa anys que ningú no fuma. (Per cert, li acabo d'ensenyar la foto i em sembla que no li ha fet molta gràcia.)

Raquel ha dit...

Ara m'has fet recordar una experiència al laboratori de física amb el mateix profe que em va fer fer una idea dels nombres petits i grans(ho vaig explicar en una altra entrada en aquest bloc).

Teníem una campana de fer el buit de vidre i ens servia per veure què passa quan les pressions interna i externa es desequilibren, així podíem veure com s'inflava un globus o es trencava la xocolata externa d'un gelat i hi sortia la nata de dins, quan es feia el buit.

Però el professor, molt llest -penso-, la va utilitzar també per fer-nos veure què entrava als pulmons quan fumaves una cigarreta. Així que en va encendre una, la va deixar fixa en un orifici de la campana i per l'altra hi va connectar la bomba de fer el buit. Ja et pots imaginar l'espectacle: la campana va fer de pulmó i en un segon va quedar tota plena d'un fum horrible.

No et puc ni explicar la cara que van fer els fumadors en aquell moment. Però segueixen fumant.

La lectora corrent ha dit...

Molt bon professor! Però la gent sol oblidar allò que no li interessa o, en el cas dels avisos dels paquets de tabac, acaba per acostumar-s'hi. Hi ha algun país europeu que ha anunciat que, en els paquets de cigarretes, posarà imatges desagradables dels efectes que el tabac pot causar, per veure si això desanima la gent que ja s'ha acostumat als avisos que hi ha ara impresos. Em fa l'efecte que també s'acostumaran a aquelles imatges; o potser es tornaran a posar de moda les "pitilleras" per no veure-les.