El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimarts, 7 d’agost de 2012

Els romanesos i els perfums

No sé qui es dedica a escriure aquests correus alarmistes, però el cert que van corrent per la xarxa com un virus. El que he rebut avui diu això:

CÓMO ESTÁN ROBANDO LOS RUMANOS. LÉELO Y  PÁSALO. ES MUY IMPORTANTE!!! PÁSALO A QUIEN CONOZCAS!!!  
El otro día llamaron al timbre unos hombres para venderme unos perfumes, como no les abrí se enfadaron y me dijeron que sólo por verlos no me iban a cobrar, pero de muy mala gana; yo le contesté que no me interesaba y se enfadaron, llegando a decirme que soy un Rata. No sé si tendrá algo que ver con lo que está pasando en Granada y Almería, pero parece cierto, es muy peligroso. Cuando me lo contaron se me pusieron los pelos de punta. A una amiga la durmieron en el baño del Cine Kinépolis y le robaron. No recuerda nada, sólo que una Sra. le dio a oler un Perfume... También yo fui abordado ayer por la tarde, en el parking de un centro comercial, por dos hombres que me preguntaron cuál era el tipo de perfume que yo usaba. Luego, me preguntaron si me gustaría probar un perfume sensacional que ellos estaban vendiendo a un precio de oferta. Probablemente yo habría aceptado si no hubiese recibido este e-mail algunas semanas atrás avisándome sobre el golpe del perfume. Los hombres permanecieron entre los coches aparcados, imagino que esperando que apareciese algún incauto. Paré a una señora que iba en dirección a ellos y la previne de que me habían avisado que en los centros comerciales o estacionamientos había gente que te abordaba para ofrecerte OLER EL PERFUME que estaban vendiendo, pero que en realidad no es perfume, ES ÉTER. Cuando lo hueles pierdes el conocimiento y aprovechan para robarte todo lo que llevas de valor y quién sabe qué más. Copia este mensaje y envíalo a tus amistades, ya están operando en todas partes. ¡No es un chiste! Con el ETER te pueden dejar dormido. Es como ahora se meten en las casas a robar. Reenvia este correo a tus contactos mientras más personas lo sepan mejor.
Sempre desconfio de correus d'aquesta mena, que t'avisen d'un perill o una estafa i que et diuen que ho reenviïs als teus contactes. I no entenc que la gent els reenviï ja no dic buscant a Internet si es tracta d'una alarma inventada (un hoax) sinó tan sols sense aturar-se a analitzar-los.

L'autor d'aquest text, després d'explicar uns fets (els homes que venen a casa a oferir-li un perfum i l'amiga a qui van adormir en el lavabo d'un cinema) diu que, en abordar-lo els homes del pàrking del centre comercial "Probablemente yo habría aceptado si no hubiese recibido este e-mail algunas semanas atrás avisándome sobre el golpe del perfume."

O sigui, que va rebre el mateix correu que està escrivint avui per avisar d'aquests lladres del perfum que adorm la gent. Alehores, ¿a qui van assetjar amb un perfum a casa i de qui era amiga la dona a qui van adormir en el cinema? Si és de l'autor, s'ho va escriure després a ell mateix per recordar-ho?

Fent una cerca per Internet, es troben versions diferents d'aquest correu. El text bàsic és el mateix, varien només algunes paraules. Hi ha version en què, en comptes de trucar al timbre, els homes del perfum trucaven al 'telefonillo' o al 'telefonillo del portero automático'; en d'altres, el títol diu "Cómo están robando los rumanos a los españoles" o Granada i Almeria es converteixen en Madrid o altres ciutats, fins i tot de l'Amèrica Llatina. Naturalment, els que parlen de Santiago de Chile o alguna altra ciutat americana  con contenen la referència als romanesos i als espanyols. I pensant-hi més, em pregunto com sap la gent que són romanesos? Els deuen haver dit alguna cosa com ara "disculpi, som romanesos i venem perfums"? O és que la nacionalitat del passaport és porta escrita a la cara? Jo tinc una veïna romanesa --viu aquí des dels temps de Ceausescu-- i no hi ha res en la seva fesomia que "delati" que va néixer a Romania. A més, parla correctament el català.

A més de ser un text xenòfob, no té cap ni peus (algú creuria que uns homes aturats enmig dels cotxes del pàrquing d'un centre comercial estan venent perfums?; i n'hi ha prou a ensumar lleugerament un perfum/èter per caure rodó?) i per la xarxa n'hi ha versions diferents des de fa anys. El 2008, el diari 20 Minutos va fer un rànquing de llegendes urbanes i en el número 50 ja hi havia la dels desconeguts que ofereixen provar perfums que contenen èter a dones i quan es desmaien els hi roben tot el que poden. De tota manera, a mi això del perfum no em preocupa gaire. Quan alguna vegada en perfumeries o grans magatzems m'han convidat a provar-ne algun --mai ensumar-lo directament de l'ampolla, sinó que te'l posen a la mà o al pols-- sempre he dit que no. Tinc una mena d'al·lergia que fa que molts perfums  i altres productes m'irritin la gola.

Potser us interessarà:
- Correu Brossa contra la immigració (aquest bloc, 23.10.2010)
- Ara és la fenilpropanolamina (aquest bloc, 29.04.2008)
- Les avionetes i la pluja (aquest bloc, 16.04.2008)


2 comentaris:

Claudi Mans ha dit...

Sobre les llegendes urbanes i els hoax, jo estic subscrit a www.snopes.com, on n'hi ha una col·lecció enorme, ben avaluada, i actualitzada setmanalment. Referent a aquesta història del perfum, hi ha aquesta informació:
http://www.snopes.com/crime/warnings/perfume.asp

Mercè Piqueras ha dit...

Claudi, gràcies per la informació.