diumenge, 7 de març del 2010
Teresa Mattei i el Dia Internacional de les Dones
La mimosa és a Itàlia el símbol del Dia Internacional de les Dones. Sembla ser que va ser Teresa Mattei qui la va triar amb aquesta finalitat. Mattei, nascuda el 1921, va militar en el Front de la Joventut, l'organització partisana que va lluitar per a l'alliberament d'Itàlia durant la Segona Guerra Mundial, i ha estat la dona més jove membre del Parlament italià; tenia 25 anys quan va ser membre de l'Assemblea Constituent que va redactar la Constitució de la República italiana. (Un dels episodis de la pel·lícula Paisà, de Rossellini està inspirat en aquesta dona i el grup de partisans del qual formava part.)
Quan després de la guerra, el 1946 es va instaurar de nou el Dia de la Dona, Luigi Longo, que era secretari del Partit Comunista Italià, volia oferir violes i muguets a les dones, seguin el costum francès. Teresa Mattei va suggerir-li que es regalés la mimosa, una flor més corrent i fàcil de trobar en el camp a Itàlia en aquella època de l'any (aquí sol florir abans). I des d'aleshores, la mimosa ha presidit la celebració italiana del dia de la Dona.
He donat un cop d'ull a la mimosa que tinc prop de casa. Floreix molt aviat (alguns anys, per Nadal ja té flors), i ja no està en el seu millor moment, però les flors ja enfosquides i mig pansides són encara un record de l'esplendor de fa un o dos mesos.
Actualització 8 de març 2010
En un comentari, Merike planteja un tema interessant sobre la confusió que sol haver-hi entre mimoses i acàcies. Diu que recorda que, quan ella era una nena, la seva mare va posar la mà en una fulla d'una mimosa a Suïssa i la fulla es va tirar enrere. Com suposa Merike, es tractava d'una altra planta, segurament alguna espècie d'acàcia.
La confusió ve perquè el gènere (sempre una paraula en llatí) al qual pertany la planta que anomenem popularment "mimosa" en català (també en castellà i en italià) és Acacia. En canvi, les plantes que coneixem popularment com a "acàcies" pertanyen en la seva majoria al gènere Mimosa. (una mica complicat, oi?)
Hi ha algunes espècies del gènere Mimosa (o sigui les que coneixem popularment com a acàcies) que reaccionen a estímuls externs de la manera com tu descrius. Quan les toques, les fulles es contrauen, com si es pleguessin. Això també passa a la nit de manera espontània, com si s'anessin a dormir. Una espècie en què aquest comportament és molt evident és Mimosa pudica, coneguda com a "sensitiva". La sensitiva no és un arbre, però hi ha espècies del gènere Acàcia que són arbres i també retrauen les fulles, si bé no de manera tan evident. Aquí es pot veure un parell de vídeos que mostren la reacció de la sensitiva i en aquest web en anglès (tot i que sigui alemany) dedicat també a aquesta planta, se'n pot trobar més informació per qui vulgui cultivar-les.
Actualització, 8 de març 2014
Si voleu saber alguna cosa més sobre Teresa Mattei:
- Teresa Mattei, la mimosa i el 8 de març (aquest blog, 13.03.2013)
Foto: M. Piqueras (02.01.2009)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
El lliri de la vall (muguet) és la flor nacional de Finlàndia. Mai no he vist una mimosa en flor!
Quan encara treballava el nostre director sempre portava flors a totes les dones aquest dia.
Merike, si has viatjat durant l'hivern a la Mediterrània, segurament has vist mimoses però potser no les recordes. O potser no has passat pels llocs on n'hi ha, però és molt freqüent en jardins. No tant en els carrers, tot i que ara em sembla que també en posen. En el meu barri n'hi ha diverses.
Només he estat a Madeira al desembre i gener. I les Illes Canàries. Recordo la meva mare trucant a un arbre d'una mimosa, a Suïssa. Probablement va ser de maig. I jo era una nena. Recordo que ella va posar la seva mà sobre el full i el full es mogués cap enrere. Probablement una altra planta totalment. (Quina traducció mala.)
Que teneis el dia de les dones bonica!
Merike, com que el tema que tractes és molt curiós (dues plantes que es confonen per culpa dels seus noms), respondré dins mateix del text. Ara m'hi poso.
Gràcies, Mercè! Les mimoses tenem a les nostres botigues de floristes en primavera. Sempre he demanat que per què les fulles semblen diferents d'aquest que recordo.. Ara sé, era en efecte la Mimosa Pudica! Molt bones fotos. Així això és per què diuen els anglesos: "no sigui tal mimosa" si algú és tímid!!!
Acàcia
YouTube - Tamara Lund - Valkoakaasiat Les flors són de Prunus padus.. però el nom del romanç de Rússia és Acàcies blanques:) A Finlàndia aquests arbres estàn en flor el juny.
Fotos des de la meva casa d'estiu Sempre parlo fora de lloc, ho sento!
Publica un comentari a l'entrada