El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

divendres, 30 de gener de 2009

Més curiositats "tapatías"

Amplio la col·lecció de curiositats tapatías. Quan viatjo m'agrada sempre anar als mercats de les ciutats o pobles que visito. Són un museu viu d'antropologia cultural. Quan vaig anar a Guadalajara (Mèxic), tot i el poc temps de què disposava, no em vaig perdre la visita a un mercat on venen de tot: és el Mercado de San Juan de Dios o Mercado Libertad. Un lloc on espero que mai no s'hi cali foc perquè no sé per on sortirtia la gent. És enorme, en diversos pisos, i les parades atapeïdes de mercaderies i passadissos molt estrets. Per sort, de tant en tant hi ha algun pati --obert o tancat-- per on el mercat respira una mica. Una mica només, perquè en els patis també hi ha parades. Hi venen de tot: productes d'alimentació de tota mena, herbes remeieres, llaminadures, parament per a la llar, joies, roba, barrets (parades amb centenars de barrets exposats a cadascuna), catifes, ulleres, aparells elèctrics, artesania, productes de ferreteria, joies, productes esotèrics per lliurar-se de les desgràcies o per obtenir gràcies, etc.

Parada en un dels patis del mercat


En lletra més petita: "Contra daños, envidias, salaciones,
malas vibras". I a la dreta; "casa ho negocio".


Aquestes figuretes eren de la buena muerte (en alguns llocs deia la divina muerte)


Una triperia; a costat, unes parades de roba.


Cartell en un dels patis

Fotos: M. Piqueras (desembre 2008)